Rast cena na Kosovu Kurti povezuje sa dešavanjima na stranim tržištima

Aljbin Kurti.jpg
Izvor: lajmi.net

Rast cena osnovnih prehrambenih proizvoda na Kosovu, premijer Aljbin Kurti povezao je sa kretanjima u privredama zemalja iz kojih Kosovo uvozi, prenosi Gazeta ekspres.

Kurti je, naime, rekao da je činjenica da se više robe uvozi nego što se izvozi i da to privredu Kosova čini da bude pod uticajima promena koje se dešavaju u stranim zemljama.  

"S jedne strane verujem da to ima veze sa energijom, a sa druge da je povezano sa činjenicom da Kosovo mnogo uvozi i da je veoma krhko kada se suoči sa fluktuacijama na stranim tržištima. Dakle, da imamo manji trgovinski deficit, više izvoza nego uvoza, tada bismo imali veću unutrašnju otpornost na fluktuacije na različitim tržištima. Ono što se dešava napolju, odmah se odražava na nas", izjavio je Kurti.

Ovog ponedeljka u mnogim gradovima Kosova cena vekne hleba je porasla na 50 centi, a povećane su cene i drugih osnovnih prehrambenih proizvoda, poput povrća i mlečnih proizvoda. U septembru, prema podacima Kosovske agencije za statistiku, zabeleženo je povećanje cena mesnih prerađevina, mlečnih proizvoda, povrća i goriva.