Rukići: Ekonomski oporavak teško pre 2022.

Berat Rukići
Izvor: Ekonomia Online

Predsednik Privredne komore Kosova Berat Rukići rekao je da se uskoro očekuje finalizacija planova za sve aktivnosti koje će doprineti ekonomskom oporavku Kosova, ocenjujući da je još uvek rano precizirati kako će taj oporavak i teći u praksi, prenosi Koha.

Rukići je istakao da o koracima koji će doprineti ekonomskom oporavku još uvek nije moguće razgovarati, zbog neizvesnosti sa procesom vakcinacije koja je jedini način da se Kosovo izbori sa koronavirusom.

"Svaka preduzeta radnja usmerena je na saniranje kratkoročnih posledica. Kada su kompanije u opasnosti, to su i radnici. Zainteresovani smo za intervencije, kako niko ne bi izašao sa nepopravljivim posledicama pandemije", rekao je Rukići.

Istakao je i da se ne može govoriti o ekonomskom rastu, ukoliko se pre toga ne stabilizuje ekonomija.

Prema njegovim rečima, najoptimističnija prognoza da će Kosovo imati ekonomski rast od 4,4 odsto, ne može se očekivati pre 2022. godine.

"Ovo ima neke preduslove koji se pre toga moraju ispuniti, jer ne zaboravite imali smo pad od više od šest odsto. Ovo je bio najveći ekonomski pad od rata", rekao je Rukići.

Prema njegovim rečima, Vlada treba da spreči bankrot preduzeća, dodajući da su potrebne konkretne mere koje bi osigurale da do toga ne dođe.