Rukići: Inflacija je znak ekonomske krize, Vlada da preduzme mere

Berat Rukići
Izvor: Ekonomia Online

Predsednik Privredne komore Kosova Berat Rukići rekao je da se očekuje da će, zbog ekonomske krize, inflacija na Kosovu biti među najvišima u poslednje dve decenije i upozorio na recesiju i moguću nestašicu proizvoda zbog krize u snabdevanju, prenosi Ekonomija onlajn. 

On je pozvao kosovsku vladu da iskoristi sve moguće politike kako bi se izbegao rizik da Kosovo uđe u recesiju.

"Svako ko kaže da nema ekonomske krize ignoriše problem, jer je visoka inflacija znak krize", naveo je Rukići.

Prema njegovim rečima, visoka inflacija će stvoriti izazove i direktno će uticati na blagostanje građana, jer povećanje troškova života direktno utiče na dobrobit građana i generalno na smanjenje potrošnje, što će se odraziti na ekonomski rast. 

"Sada smo u fazi kada možemo da imamo krizu snabdevanja koja je povezana i sa mogućim nedostatkom proizvoda i to već povećava dozu problema inflacije", naveo je Rukići.

On je upozorio da Kosovo nema visok nivo investicija tako da je ugroženo krizom.

Kada je reč o merama koje treba preduzeti, Rukići kaže da treba revidirati stopu PDV, obustaviti naplatu akciza na naftu na određeni period, revidirati plate na osnovu stope inflacije i subvencionisati deo transporta robe od značaja za potrošačku korpu.

"Mere se moraju kombinovati u pogledu problema inflacije. Moramo da održimo dinamiku ekonomskog rasta koja omogućava da kompanije ne budu pogođene opadanjem kupovne moći", smatra Rukići.

Prema njegovim rečima, potrebno je stimulisati kupovnu moć i to kroz smanjenje cena.