Šahini: Tražimo od vlade da profunkcioniše Nacionalni savet za ekonomski razvoj, tako ćemo privući investitore

Agim Šahini
Izvor: Ekonomia Online

Kosovska poslovna alijansa (KPA) i Asocijacija kosovskih opština (AKM) zatražili su od Vlade Kosova da osposobi Nacionalni savet za ekonomski razvoj kako bi se poboljšao imidž kod stranih investitora, izjavio je Agim Šahini, predsednik KPA, prenosi Reporteri.

Prema njegovim rečima, saradnja opština sa KPA ima za cilj povećanje ekonomske saradnje sa opštinama.

"Zajedno ćemo pokušati da kroz Nacionalni savet za ekonomski razvoj damo svoje predloge koji se odnose na privrede proizvođača i da promenimo sliku koju investitori imaju o nama", rekao je Šahini.

Dodaje da su u alijansi mislili da potpišu sporazum i na taj način da eliminišu sve prepreke tokom ulaganja u kosovske opštine.

"Iako su kosovske opštine ograničene imovinom, one nisu ograničene na ponudu vrednosti. Ekonomija zemlje je najviše stradala od pandemije, ali i krize koja je već proizvedena zbog nepostojanja strategije Kosova", rekao je on i dodao da su biznisi na Kosovu postali veoma moćni i izveli su tržišta van Kosova, ne da ih je Vlada podržala, ali su imali veštine pa bi ovaj memorandum o saradnji imao jedino za cilj povećanje ekonomske saradnje.

Isto je tražio i predsednik Asocijacije kosovskih opština Agim Aljiu.

"Ovde smo da potpišemo sporazum za povećanje razvoja i ekonomskog napretka. Svi poslovi koje predstavljate, sve što je navedeno, ne bi bilo moguće bez truda i posvećenosti preduzeća. Naravno, Alijansa i preduzeća su takođe imali neke ne baš lake dane. Ritmom i dinamikom označimo prvo stabilnost, a zatim napredak", izjavio je Aljiu.

Predsednik građevinskog sektora na Kosovu Brahim Seljimi kao jedan od glavnih problema vidi dobijanje građevinskih dozvola u opštini.

"Postoje barijere u građevinskom sektoru na Kosovu gde tražimo od predsednika zajedno sa Vladom da ukloni birokratske aspekte licenci. Ovaj sporazum vidim kao polaznu tačku da u budućnosti korelacija između opština i Vlade bude bliža. Dobijanjem građevinskih dozvola u 80 odsto opština investitor ne može da postane elementarna stranka zbog birokratije dozvola", rekao je on.