Skuplja struja za privredu uticaće na cene poslovnih proizvoda

Predlog vlade Kosova da se poveća cena struje samo za privredu, a ne i za potrošače u domaćinstvima, stručnjaci tumače kao akt koji će uticati na veće cene proizvoda, dok predlog RUE za povećanje cena od 14 odsto ocenjuju kao besmislen u momentima kada je cena energije na međunarodnim berzama pala, prenosi Koha.

Vlada je predlog o većoj ceni struje za privredu iznela u sklopu komentara dostavljenih Regulatornoj kancelariji za energetiku (RUE) na tarifni proces, čiji se završetak očekuje krajem ovog meseca.

Burim Ejupi, direktor INDEP-a, ocenio je da cene energenata treba da budu iste za sve potrošače jer je reč o istom proizvodu.

"Predlog Vlade da se teret prebaci na biznis može direktno da se odrazi na rad poslovanja. Ako su proizvodna preduzeća, mi kao potrošači ćemo platiti taj trošak. Poznato je da Kosovo nema veliki izvoz i nekoliko proizvodnih kompanija ih većinu prodaje na Kosovu i na kraju dana mi kao potrošači ćemo platiti taj trošak. Ako Vlada kaže da treba da preuzmr teret privreda, ipak ćemo mi na kraju platiti i to ne rešava nijedan problem", rekao je Ejupi.

Profesor Ujkan Bajra, iako kaže da će potrošači trpeti zbog povećanja naknada za preduzeća, smatra razumnim da ovoga puta, za razliku od prošle godine, budu pogođeni i oni.

"Predlog Vlade je uravnoteženiji i manje bolan za krajnjeg potrošača, s obzirom na ekonomsku krizu. Svako povećanje energije u ovakvim okolnostima, naglašavamo, pogodilo bi potrošača, ali ako se distribuira preduzećima, verujem da bi snalaženje bilo malo lakše", rekao je Bajra.

Ipak, predlog RUE za povećanje tarife od 14 odsto ocenjuje kao besmislen jer je krajem prošle i početkom ove godine cena energenata snižena.

Komentare o cenama za energente dali su i drugi, uključujući i Predsedništvo Kosova, koje je tražilo da nema povećanja cena i da se dodatni trošak operatera, diktiran uvozom, pokrije sa 75 miliona evra koje izdvaja Evropska unija.

Međutim, ta sredstva, prema sporazumu potpisanom prošlog novembra, nisu namenjena za pokrivanje naknada, već je predviđeno 25 miliona evra za subvencionisanje računa za energiju i one za alternativne načine grejanja, kao što su drva i pelet za oko 200.000 porodica.

Za one koji štede energiju predviđeno je 15 miliona evra i 35 miliona kao pomoć za porodice i za mala i srednja preduzeća koja povećavaju efikasnost.