Svetska banka: Nakon recesije Zapadni Balkan očekuje postepeni rast

Svetska banka
Izvor: bankar.rs

Svetska banka je saopštila da Zapadni Balkan, uključujući i Kosovo očekuje povratak privrednog rasta u 2021. godini, nakon najtežeg zabeleženog ekonomskog pada koji je pogodio region tokom 2020. godine.

Kako se navodi u saopštenju, posle ekonomske devastacije koju je donela pandemija kovid-19 i koja je dovela do procenjene ekonomske kontrakcije u regionu od 3,4 odsto prošle godine, region Zapadnog Balkana bi, prema očekivanjima, trebalo da ima privredni rast od 4,4 odsto u 2021. godini.

“Sigurno je da primećujemo neke pozitivne trendove u regionu, podstaknute brzom akcijom koju su preduzele mnoge zemlje radi suzbijanja najtežih posledica pandemije, ali posledice pandemije na zdravlje i ekonomska devastacija i dalje će se osećati’’, izjavila je Linda Van Gelder, Regionalni direktor Svetske banke za Zapadni Balkan.

Ističe se da je ekonomija Kosova zabeležila svoj prvi pad 2020. godine, vođen značajnim padom izvoza usluga putovanja i ulaganja povezanih sa dijasporom. Pad je ublažen vladinom politikom mera podrške, zajedno sa povećanjem doznaka i izvoza robe. Budžetski deficit se više nego udvostručio u 2020. godini, dostigavši 7,6 odsto BDP u 2020. godini, sa 2,9 odsto u 2019. godini, vođen nižim prihodima i merama podrške za oporavak.

Dodaje se da je finansijski sektor Kosova dobro podneo pandemiju. Kapitalna adekvatnost je do kraja 2020. godine bila iznad regulatornih uslova, a stopa neotplaćenih zajmova neznatno je povećana, u poređenju sa prethodnom godinom.

Kako se navodi, ekonomski oporavak na Kosovu takođe će biti postepen: u skladu sa globalnim trendom, stvarna aktivnost će dostići nivo pre pandemije tek 2022. godine.

"Očekuje se da će se privredne delatnosti povećati 2021. godine, ali su globalni i domaći rizici veliki, među njima i kasnjenje u snabdevanju i distribuciji vakcina, međunarodna putna ograničenja i ponovno uvođenje strogih mera ograničavanja“, rekao je Masimiliano Paoluči, rukovodilac Svetske banke za Kosovo i Severnu Makedoniju.