Tabaković: Srbija se ne može odreći dinara na Kosovu

Narodna banka Srbije logo.jpg
Izvor: RTV

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je da su najnovije jednostrane mere Prištine da ukinu upotrebu dinara, nesporno preduzete kako bi se pogoršao položaj srpskog stanovništva i otežali elementarni uslovi za njihov život i rad na Kosovu. Ističe da evro ne može da predstavlja legalno sredstvo plaćanja na Kosovu, te da ovaj problem treba rešavati samo u ovkiru političkog dijaoga.

"Za nalaženje rešenja borimo kao tim, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, koji ulaže nadljudske napore da se problem prevaziđe“, rekla je Tabaković u intervjuu za Novosti.

Ukazala je da je jasno da je reč o diskriminatorskim i protivpravnim merama, kojima se nasilno menja praksa obavljanja platnog prometa za one čiji su izvori prihoda i poslovanja u dinarima, a koja je uspostavljena i funkcioniše više od 20 godina, te da ne postoje bilo kakve objektivne potrebe za izmenom te dosadašnje dobre prakse.

"Zbog toga je te jednostrane mere neophodno bez odlaganja staviti van snage, jer će njihova primena nesumnjivo voditi eksalaciji problema na KiM i dodatnim pritiscima na već ugroženo srpsko stanovništvo“, poručila je guvernerka.

Ističe i da će NBS, u saradnji sa ostalim državnim institucijama,  nastaviti da preduzima sve što je u njenoj moći da zaštiti interese građana Srbije koji žive na Kosovu i spreči posledice koje primena ovih mera može da ima za njihov opstanak.

Na pitanje da li Srbija treba da prihvati da Srbima na Kosovu doznači novac u evrima, Tabaković odgovara da Priština, pre svega, ne može da proklamuje bilo koju valutu kao jedinu dozvoljenu i ističe da problem treba rešavati u okviru političkog dijaloga.

"Za početak stvari treba postaviti na pravo mesto. Priština ni u kom slučaju nije ovlašćena da proklamuje evro niti bilo koju drugu stranu valutu jedinom dozvoljenom, niti evro može da predstavlja legalno sredstvo plaćanja na KiM. U vezi sa predlozima da Srbija sredstva građanima doznači u evrima, navedeni i slični predlozi su pokušaji da se odnosi Beograda i Prištine predstave kao navodni odnosni između dve državna subjekta, umesto kao odnosi između centralnih vlasti i privremenih insitucija Autonomne pokrajine Republike Srbije“, rekla je Tabaković.

Naglasila je i da obavljanje platnog prometa u evrima, uplata zarada, penzija, socijalnih davanja iz budžeta Srbije na račune institucija na Kosovu koje nisu licencirane i pod nadzorom NBS - znači odustajanje od mogućnosti obavljanja platnog prometa u dinarima na teriroriji Kosova, onemogućava kontrolu Srbije nad korišćenjem tih sredstava i daje neposredan pristup Prištini tim sredstvima, kao i mogućnost da ih u svakom trenutku blokiraju, zamrznu ili zloupotrebe.

"Iz svih tih razloga pitanje finansiranja srpske zajednice i svih građana i subjekata koji svoje prihode ostvaruju u dinarima, može se isključivot rešavati uz insistiranje na političkom formatu razgovora, u okviru dijaloga“, jasna je guvernerka.

Na pitanje kako lično proživljava teror Aljbina Kurtija prema Srbima, budući da je rođena u Prištini, kaže da je zastrašivanje i proterivanje srpskog naroda sa vekovnog ognjišta činjenica sa kojom niko ne može da se pomiri.

"Koga se tiču moje rane i patnje, moji ožiljci i gde su nadgrobni spomenici mojih najbližih? Moji i svih nas koji smo pronašli svoj komad neba u ovom delu svoje Srbije. Kažu, život je, dešava se. Ali, to nije prirodna nepogoda, to je nasilje u svetu koji sebe naziva civilizovano uređenim. Više puta sam rekla da nikada nisam planirala da napustim svoj grad, i ne samo to, verovala sam da nikada neću morati to da učinim“, dodala je Tabaković.