Petković: Srbija sutra otpočinje proceduru sazivanja hitne sednice Saveta bezbednosti UN

Petar Petković
Izvor: skrinšot RTS

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da će Srbija sutra otpočeti proceduru za sazivanje hitne sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, jer je, kako je istakao, „dogorelo do noktiju“ zbog nasilja Aljbina Kurtija nad Srbima na Kosovu.

"Srbija će zatražiti hitno zasedanje SB UN i sutra otočinje proceduru, naša Misija pri UN će podneti zahtev predsedavajućem SB UN. Tokom februara je predsedavajuća Gvajana, koja je nažalost priznala Kosovo, ali borićemo se da dobijemo većinu glasova za tu sednicu“, rekao je Petković za RTS.

On je naglasio da su razlozi za ovaj pozet eskalatorni akti nasilja Aljbin Kurtija kojima iz dana u dan vrši etničo čišćenje Srba sa Kosovo, odnosno stavra nepodnošljive uslove života i namerno podvrgava Srbe takvim uslovma, da ne mogu da ostanu na Kosovu, već traže izlaz, pre svega na prostor centralne Srbije.

Dodao je da je u poslednjih godinu dana više od 14 odsto Srba već napustilo Kosovo u pravcu centralne Srbije.

Petković je ukazao da se Srbi na Kosovu nalaze u izuzetno teškoj situaciji, jer je Kurti pokrenuo krizu koja vodi spirali svakodnevnog nasilja na Kosovu.

Od trenutka kada je Priština donela oduku da se zabrani korišćenje dinara, svedoci smo da se Kurti, Dželjalj Sečlja i ostali obračunavaju sa Srbima, naročito u Metohiji, gde su on najranjiviji, povratnici…

"Zatvaraju Privremene organe, iznose iz malih kancelarija sve živo, uzimaju nameštaj, poskidali su klima uređaje, uzeli drva za ogrev… To pokazuje kolika je mržnja Kurtija i Svečlje, koji voli da prisustvije takvim situacijama da bi pokazao koliko silan i moćan…“, primetio je Petković.

S obzirom na upade policije u srpske insitucije, pljačke pošte, zaustavljanje vozila „Pošte Srbije“ iz kojeg je zaplenjeno četiri miliona dinara, kao i ispitivanje Srba koji rade u tim institucijama, Petković poručuje da je apsolutno neprihvaliv način na koji Kurti demonstritra silu, koja ide dotle da im onemogućava da prime penzije i socijalna davanja.

Napominje da, ipak, ohrabruje poslednje saopštenje američkog ambasadora u Prištini Džefrija Hovenijera koji je, po prvi put jasno i direktno spomenuo napad na sprske institucije i poručio da to mora da stane i da Kurti i Svečlja vrate četiri miliona dinara koje su oteli.

"Važno je da su se SAD jasno oglasile. Ovo je treće saopštenje, primetan je različit ton nego do sada i nadam se da neće ostati samo tom verbalnom nivou“, rekao je Petković.

Poručio je i da će Srbija učiniti sve da Srbi u Goraždevcu i svuga u Metohiji ili bilo gde na Kosovu da svoja primanja, onako kako su ih dobijali do sada, imaju i ubuduće, s obzirom da „suluda odluka“ o ukidanju dinara dovodi u pitanje opstanak srpskog naroda.

Na konstataciju da iz Prištine poručuju da zatvaranje srpskih opština u Klini, Peći nije kraj, Petković je istakao da su srpske institucije na Kosovu važna infrastruktura za formiranje Zajednice srpskih opština, i da niko nema pravo da ih ukida, posebno ne nasilno.

S obzirom da je Evropska komisija predala predlog kojim bi obaveze iz Ohridskog sporazuma postale deo pregovaračkog procesa, Petković je rekao da je Srbija uvek spremna da pregovara i da ide u pravcu kompromisnog rešenja, kako bi sačuvala narod na Kosovu, težeči politici mira i stabilnosti, dok je Priština ta koja ne želi dijalog.

"Kada nemate dijalog imate stanje koje ide u pravcu entičkog  čišćenja“, podvukao je Petković.

Podseća da je predsednik Aleksandar Vučić i u Ohridu rekao da je Srbija spremna da sprovdi mnogo stvari u pravcu normalizacije odnosa, ali da ima „crvene linije“, što je ponovio i u parlamentu i na svakom sastanku.

"A, to je da Srbija nikada neće pristati na članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama, niti u agencijama i organizacije UN. To smo svima rekli. Tačka“, jasan je Petković i istakao da je Kurti taj koji neće da sprovede ono što je potpisano pre 10 godina – Zajednicu srpskih opština.

"Taj predlog je sada u rukama država članica EU, videćemo kako će se izjasniiti, ali većina razume ’crvene linije’ Srbije, koja ne može i neće protiv svog Ustava. Dok je Vučić predsednik Srbije, Kosovo neće postati članica UN“, rekao je Petković.

Preneo je i da „non-stop“ traju diplomatske aktivnosti, kontakti sa brojim međunarodnim zvaničnicima po pitanju Kosova.

"Vučić gotovo danonćno razgovara sa Kvintom, značajnim međunarodnim predstavnicima. Apsolutno činimo sve da međunarodna zajednica obuzda Kurtija u nameri da protera srpki narod“, naveo je Petković.

Dodao je i da državni vrh vodi zaista tešku borbu i vodi računa o svakom čoveku i svakoj insisituciji na Kosovu, postoji deo opozicije u Beogradu koji napada Vučića.

"Kao da se slade činjenicom što Kurti želi da ukine Srbiju na Kosovu kažu da je država kapitulirala… Sram ih bilo. Ovo je isključivo posledica delovanja Aljbina Kurtija, a ni reč o njemu da kažu. Mi ćemo se boriti za naš narod i nećemo ga na cedilu“, rekao je Petković.

Na pitanje da li je dialog na ledu, odgovara da je Beograd uvek spreman da razgovara da je to pitanje za Kurtija, koji odbija da razgovara.

"Njega ne zanima ZSO, koja je dogovorena pre deceniju, zbog čega je i krenuo u gašenje srpskih institucija. Ali, borićemo se“, zaključio je Petković.