Termoelektrana “Novo Kosovo”, povratak pregovorima

Zagađenje vazduha
Izvor: Radio Kim

Američka privredna komora (APK) smatra da bi nova kosovska vlada i kompanija “Contour Global” trebalo da se vrate pregovorima o izgradnji termoelektrane Novo Kosovo. Direktor APK Arian Zeka rekao je da povlačenje ove kompanije iz izgradnje termoelektrane pravi lošu sliku o Kosovu u očima stranih investitora, javila je RTK.

Američka privredna komora Kosova smatra da povlačenje američke kompanije iz izgradnje Termoelektrane “Novo Kosovo” pravi lošu sliku o Kosovu pred stranim investitorima.

Direktor ove komore Arian Zeka rekao je da je loše što se kompanija povukla iz projekta koji bi Kosovo snabdevao energijom.

“Ne zna se kakav će stav po pitanju termelektrane “Novo Kosovo” imati vlada, međutim, jedan od partnera iz ove koalicije bio je deo i prethodne vlade, iz koje su na neki način davali ohrabrujuće signale u vezi sa budućnošću elektrane”, rekao je on.

Bilo bi dobro kada bi se i investitor i nova vlada mogli vratiti razgovorima, kako bi se projekat razvijao i započeo sa implementacijom, kaže Zeka.

Kosovo ima najveće rezerve uglja na svetu, tako da ne bi trebalo da zavisi od uvoza energije.

Ovo je mišljenje ekonomskog stručnjaka iz Privredne komore Kosova, Safeta Grdžaliua, koji je rekao da Vlada Kosova treba da da prednost projektu izgradnje ove elektrane.

“Kosovo mora početi da pregovara o ovom projektu, da obavi konkretaizaciju projekta, uvek u službi razvoja, transparentno i iznad svega, odgovorno u smislu ekologije. Svaki izgubljeni dan košta Kosovo”, rekao je Grdžaliu.

Grdžaliu je dodao da u pogledu pristupa ovom projektu, kako naziva ga, spasom za Kosovo, mora postojati politička volja.

Rekao je da ukoliko se kompanija “Contour Global” povukla, postoje i drugi konzorcijumi koji su zainteresovani i da bi projekat trebalo da bude realizovan što pre.