Tokom pandemije cene hrane rastu, a plate se smanjuju

kupovina Kosovo
Izvor: Kosovo Pres

Na Kosovu cene hrane nastavljaju da rastu, uprkos smanjenju zarada u pandemiji i ekonomskoj krizi koju je izazvao koronavirus, prenosi Kosovo pres.

Cena potrošačke korpe na Kosovu je porasla za 2,6 odsto u odnosu na prošlu godinu a najveći porast cena beleži jestivo ulje od oko 20,5 procenta, kafa i derivati za 19,9 procenata i farmaceutski proizvodi za 1,9 procenata.

Šef odseka za statistiku cena u Kosovskoj Agenciji za statistiku Ibiš Aslani kaže za da je u aprilu došlo do porasta cena za 0,3 procenta u poređenju sa martom 2021. godine. 

“Stopa inflacije je bila oko 1,9 procenta  a zabeležen je porast cena od 1,9 procenata, povećanje cena hleba i žitarica za 2,3 procenta, ulja i masti od oko 20,5 procenata, alkoholna pića imala su porast od 2,8 posto, duvan 4,5 posto, plin 4,6 posto, lekovi za 1,9 posto a gorivo za čak 19,9 posto. Transportne usluge zabeležile su rast cena transportnih karata za 2,9 odsto“, rekao je Aslani.

Aslani ističe da skoro polovina prihoda ode na osnovne životne namirnice što dodatno utiče na slabljenje životnog standarda domaćinstava na Kosovu.

“Skoro polovina prihoda ide samo za potrošnju i to direktno utiče na slabljenje životnog i porodičnog standarda na Kosovu“, kaže Aslnai i podseća da su se od početka izbijanja pandemije koronavirusa smanjile prosečne zarade na Kosovu, posebno u privatnom sektoru.