U januaru odobreno 137 miliona evra kredita; Rafuna: Alarm za CBK

Doznake kosovske dijaspore
Izvor: Reporteri

Samo u januaru, prema podacima Centralne banke Kosova, komercijalne banke su odobrile kredite u vrednosti od 137,9 miliona evra, a predsednik Privredne komore Ljuljzim Rafuna kaže da građane na podizanje kredita navodi inflacija, ukazujući da ako je pre dve godine potrošačka korpa za jednu porodicu bila 500 evra, prošle godine nije mogla biti manje od 700, dok su primanja ostala na istom nivou, prenosi Gazeta ekspres.

Jedan od onih koji je podigao kredit za investicije u domaćinstvu i kupovinu osnovnih stvari je i Enver Hoti čiji je sin takođe podigao kredit na 25 godina, za izgradnju kuće.

Mesečni prihodi koje imaju, prema Hotijevim rečima, su nedovoljni i za to su prinuđeni da uzmu bankarski kredit, koji plaćaju po veoma visokoj ceni.

"Ako govorimo o plati, plata nije ni za preživljavanje“, kaže Hoti. 

Predsednik Privredne komore Kosova Rafuna traži od Vlade Kosova da preduzme konkretne akcije kako bi se građanima olakšao život.

"To je alarm za centralnu instituciju da vidi gde je razlog i gde je izazov za građane Kosova kako bi mogli da preduzmu akciju koja bi građanima Kosova olakšala život. To se može uraditi na dva načina - kroz fiskalnu politiku i kroz povećanje plata u javnom sektoru, što bi odmah privuklo povećanje u privatnom sektoru“, rekao je Rafuna.

Ali, ima i onih građana koji iz verskih razloga i zbog nemogućnosti plaćanja ne dobijaju kredite.

"Ne, nemam kredit, ni zato što je haram (zabranjeno), ali i nemam nikakve mogućnosti", kaže Sara Hoti, dok Nazmi Gaši navodi da su veliki bankarski interesi zamorni te da je dobro ono što čovek može da uradi sa novcem bez kredita.

Prema izveštaju CBK-a, prosečna kamatna stopa zajma za mesec januar bila je 6,38 odsto, piše Teve 1.