Udruženje mlinara Kosova: Obustava proizvodnje ako se odluka o ukidanju takse na brašno ne poništi

Pšenica
Izvor: GazzetaExpress

Udruženje mlinara Kosova saopštilo je da se protivi odluci Ministarstva ekonomije da privremeno ukine taksu na uvoz brašna, te da će, ukoliko se pomenuta odluka ne poništi, obustaviti proizvodnju, prenosi Gazeta Ekspres.

Prema navodima tog Udruženja, odluka Ministarstva ih stavlja u nepravedan položaj na kosovskom tržištu.

"Ta situacija dovodi prerađivače pšenice na Kosovu u nepravedan položaj na kosovskom tržištu i ugrožava njihovu egzistenciju. U takvom slučaju, pored prerađivača pšenice biće pogođena celokupna proizvodnja pšenice na Kosovu i više od 40.000 poljoprivrednih proizvođača", navedeno je u saopštenju Udruženja mlinara Kosova.

Zatražili su poništenje te odluke, inače će, kosovski proizvođači brašna obustaviti proizvodnju.

"Tražimo od premijera Kosova Aljbina Kurtija i minstarke ekonomije Rozete Hajdari da hitno ponište odluku o suspenziji odluke Ministarstva ekonomije, ref. 01 br.15 od 19. oktobra 2017. godine, izmenjenu Odlukom br. 01/06 od 25. marta 2020. godine", poručeno je iz Udruženja.

U suprotnom, kako su naveli, obaveštavaju građane Kosova da će od 1. aprila 2020. svi proizvođači brašna na Kosovu obustaviti proizvodnju do sledećeg obaveštenja, odnosno do poništenja te odluke.

"Mnogi radnici koji su zaposleni u industriji prerade pšenice na Kosovu, kao i veliki broj poljoprivrednika ostaće bez posla. Ovo će povećati nezaposlenost na Kosovu. Nema mogućnosti da prerađivači pšenice na Kosovu konkurišu subvencionisanim proizvodima koji se uvoze, u ovom slučaju brašna, pa lokalni proizvođači i prerađivači neće moći da rade. Na ovaj način će se uticati na bezbednost hrane na Kosovu i povećaće se zavisnost od uvoza osnovnog proizvoda kojim se hrani stanovništvo", saopšteno je iz Udruženja.

Ukoliko zvaničnici vlade i premijer smatraju da je to neophodno, iz Udruženja su poručili da su spremni da se sastanu i izlože detalje trenutne situacije u vezi sa gore pomenutim pitanjem.