Usled povećane potrošnje struje, moguće poskupljenje

Struja
Izvor: Reporteri

Od vikenda temperature na Kosovu su značajno pale. Ako se hladnoća nastavi, očekuje se povećanje potrošnje električne energije, a kao rezultat toga doći će i do povećanja cena energenata, prenosi Gazeta ekspres.

Portparol KEK-a Skender Bucoli kazao je da rade četiri bloka, ali i da Kosovo dobija struju iz Albanije.

„Energetska korporacija Kosova vas obaveštava da su na osnovu odobrenog energetskog plana i bilansa blokovi A-3 i A-4 Termoelektrane „Kosova A“ i blokovi B-1 i B-2 „Kosova B“ Termoelektrana u proizvodnji. Štaviše, trenutna proizvodnja proizvodnih jedinica za danas iznosi 16.920 megavat sati, dok je iz  Albanije dobijeno 1.370 megavat sati sa naših tamošnjih nalazišta, takođe, Termokosu je ponuđeno 2.100 megavat sati toplotne energije za grejanje građana glavnog grada”, naveo je Bucoli.

Bucoli je napomenuo da je završen redovni godišnji remont i da je povećana bezbednost rada.

Ministarka privrede Kosova Artane Rizvanoli predložila je nove mere za građane Kosova radi uštede električne energije tokom ekstremno niskih temperatura koje su najavljene za ovu nedelju

„Temperature su značajno pale, a ovakvu vremensku prognozu imaćemo i narednih dana. Da bismo uštedeli električnu energiju, bez opterećivanja električne mreže, molimo vas da štedite i optimizujete korišćenje električne energije. Isključite nepotrebna svetla, koristite mašine za pranje veša, sudova i sušenja veša posle ponoći, uključite bojler posle ponoći", preporučila je Rizvanoli.

Ministarka je takođe upozorila da su februar i mart kritični i da bi moglo doći do pogoršanja snabdevanja električnom energijom.

Potrebe za električnom energijom Kosova premašuju proizvodne kapacitete, posebno tokom zime.

Kosovo ima kapacitet da proizvodi oko 800 megavat sati, dok potrebe u zimskim danima dostižu i do 1.300 megavat sati.

Cena energije na mađarskoj berzi (HUPKS), na kojoj kupuje i Kosovo dodatne kapacitete električne energije, danas je 177 evra.

Sutra, kako navodi list, se očekuje pad cene na 162 evra.