Više od polovine građana Kosova ove godine zbog poskupljenja ne može na godišnji odmor

Plaža u Albaniji - Jonsko more
Izvor: Kosovo Online

Poslednji podaci Kosovske agencije za statistiku pokazuju da visoke cene proizvoda dnevne potrošnje i drugih usluga, u poređenju sa nivoom plata, onemogućavaju da oko 57 odsto porodica sa Kosova priušti jednonedeljni odmor, bilo na moru ili negde drugde, prenosi Teve1.

Podaci su zasnovani na rezultatima ankete o prihodima i uslovima života u 2021. godini.

Profesor ekonomije na Univerzitetu u Prištini Nagip Skenderi ocenjuje da bi cifra ove godine mogla da bude i veća, s obzirom na kontinuirano povećanje cena proizvoda široke potrošnje.

Predstavnici agencija koje nude odmor van Kosova kažu da su im cene porasle za najmanje 15 odsto u odnosu na prošlu godinu. 

Fljorim Bećiri kaže da su on i njegova supruga zaposleni, ali da nisu u mogućnosti da obezbede novac kako bi osigurali kraći odmor na moru.

"Poskupljenja su velika, posebno hrane, ali je poskupeo i smeštaj. Ove godine smo izostavili more", kaže on. 

Mergim Bekteši radi u javnom sektoru, kao i njegova supruga. Kaže da prošle godine nisu mogli da odu na odmor, dok ove godine planiraju da odu na obalu Albanije, ali na kratko.

"U nedostatku sredstava verovatno ćemo otići na kraći odmor. Dan ili dva, ne više. To je sve. Život je postao veoma skup. Ovako visoke cene su nedopustive u odnosu na plate u javnom sektoru. To je razlog“, kaže Bekteši.

Najčešća odredišta za odmor građana Kosova su obala Albanije i crnogorska obala.

Prema podacima Agencije za statistiku Kosova, prosečna bruto plata za 10 godina, povećana je za 138 evra. Sa 383 evra u 2012. godini - 2022. iznosi 521 evro.

Prošlu godinu, međutim, Kosovo je završilo sa prosečnom stopom inflacije od skoro 12 odsto.

Profesor Skenderi kaže da je u tu stopu uključen i celokupni nivo cena proizvoda i usluga na tržištu.

U tom kontekstu, ekonomska realnost se menja kada su u pitanju osnovni proizvodi ili oni koji čine potrošačku korpu jedne porodice.

"Na primjer, od 2022. do 2023. godine kod nekih proizvoda imamo poskupljenja od 60 do 70 odsto. Stoga se ekonomska i statistička realnost sada razlikuje. Građani su orijentisani da regulišu osnovne obaveze, plate kirije, plate hipotekarne kredite, pa plate komunalne usluge. U tom kontekstu odmor ostaje sekundaran ili kao jedan od sporednih ciljeva", kaže Skenderi.