Vučić: Brza pruga BG-Niš biće gotova 2026. godine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će planirana izgradnja brza pruga od Beograda do Niša biti završena 2026. godine i da će za manje od četiri godine građani moći od Beograda do Niša da stignu vozom za samo dva sata, prenosi Tanjug.

"Kao da je u pitanju druga država", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara u vezi sa realizacijom železničkih projekata u Nišu.

Vučić je istakao da će uskoro krenuti i izgradnja železničke obilaznice oko Niša, kao i da zna da to najviše zanima građane Niša pošto im pruga prolazi kroz centar grada, kao i da je rok za završetak te obilaznice decembar 2024.

On je naglasio da je, ipak, izgradnja brze pruge koju će dobiti Niš ubedljivo najvažniji projekat, jer se sa tim Niš stavlja na mapu jednog od najvažnijih mesta od Beča do Istanbula.

"Tek onda Niš dobija puni značaj kao saobraćajni čvor", dodao je Vučić.

Kaže da će obilazna pruga oko Niša biti duga 22 kilometra i da je vrednost tog projekta 150 miliona evra, ali da će sigurno biti veća cena zbog stalnog rasta cene građevinskog materijala.

Kako je rekao, sve što se zbiva u svetu utiče na skok cene energenata i svega drugog, kao i svaki sukob na istoku Evrope.

Vučić je naglasio da će građani Niša, kada bude izgrađena brza pruga od Beograda do Niša, imati na raspolaganju i najsavremenije i komforne vozove, sedišta sa grejačim, i da će uživati u vožnji vozom.

Dodaje da će brza pruga biti nastavljena od Niša ka Preševu odnosno makedonskoj granici.

Za to vreme će se završiti i deonica autoputa Niš - Pločnik, tako da gde god da krenete iz Niša biće autoput i najsavremenija pruga, naglasio je Vučić.

Kazao je da će biti izgrađena i dobra pruga od Niša do Dimitrovgrada.

Vučić u niškom Jumisu: Domaće firme su naše blago

Vučić je, tokom prvog dana boravka u Nišavskom okrugu, posetio proizvodne pogone prehrambene industrije Jumis u Nišu i tom prilikom istakao da su uspešne domaće firme blago i da uvek mogu da računaju na pomoć države.

Vučić je u razgovoru sa rukovodstvom Jumisa saznao da to preduzeće izvozi u brojne zemlje, među kojima je i Amerika, kao i da im raste izvoz na afričko tržište.

Predsednik je pitao šta im je glavni proizvod i dobio odgovor da su to supe, začini i čajevi.

Pitao ih je koje probleme imaju u izvozu i kako bi država mogla da im pomogne i dobio odgovor da im veliki problem stvaraju visoke carine koje posebno imaju zemlje istočne Afrike, pošto sa svakom od njih postoje bilateralni sporazumi.

"Sa bar dve ili tri zemlje ćemo da potpišemo sporazum o slobodnoj trgovini", rekao je Vučić dodajući da bi to moglo bez problema da se potpiše sa Ganom i Angolom.

Predsednik je rekao da Jumis izvozi u oko 30 zemalja i da su državi posebno važne domaće firme.

"Mnogo sam srećan da ukoliko ikad budemo mogli kao država da im pomognemo na bilo koji način. Oni su naše blago. Nama su strani investitori važn jer zapošljavaju ljude i doprinose BDP-u zemlje, dok naši investitori ne iznose profit napolje", naglasio je Vučić.