Za nedelju dana nafta na Kosovu poskupela 20 odsto

Nafta
Izvor: Lajmi

Kosovo prolazi kroz još jednu ekonomsku krizu koja je uzdrmala i globalna tržišta zbog ruske intervencije u Ukrajini, a poskupljenje ulja i žitarica lančano je uticalo i na ostale proizvode, među kojima i naftu koja je poskupela 20 odsto za nedelju dana, prenosi Koha.

Proizvodi na Kosovu su poskupeli zbog zavisnosti od uvoza i nedostatka domaće proizvodnje.

Poskupljenje nafte na 130 dolara po barelu, prema, bivšem londonskom bankaru i stručnjaku za finansijska tržišta Emanuelu Bajri, izazvao je novi talas finansijske krize na tržištima roba.

On smatra da je ta cena nafte po barelu posebno pogađa sektore koji su uvozno orijentisani, kao što je privreda Kosova.

"Očekivano je poskupljenje žitarica, osnovnih namirnica. Ako je do juče litar ulja koštao evro i 70 centi, danas je dostigao dva evra i 10 centi, šanse su da će biti dva evra i 50 centi. Ako je brašno bilo 69 centi, velike su izgledi da će dostići evro, isto je sa šećerom", rekao je Bajra.

Nafta je na Kosovu za nedelju dana poskupela za 20 odsto, a prema podacima Udruženja naftaša, od evro i 63 centa, koliko je trenutno, očekuje se da će porasti do dva evra. Odluka kosovske vlade o određivanju trgovinske marže nije obuzdala poskupljenja.

Pored cene, preduzeća imaju poteškoća i u snabdevanju. Sektori koji su najviše pogođeni ovim rastom, prema višem naučnom saradniku u Institutu Riinvest Pelumu Čolakuu, jesu transport, proizvodna industrija i grejanje.

"Rusija i Ukrajina su dve zemlje koje su najveći izvoznici žitarica, pa se očekuje da će pritisak na privredu Kosova biti dvostruk. Očekuje se da će takav način rasta dva osnovna proizvoda privrede dovesti do povećanja inflacije, ne samo na Kosovu već u svim pogođenim zemljama koje imaju partnere u ovim zemljama", rekao je Čolaku.

Prema njegovim rečima, Kosovo treba da iskoristi zamah za poboljšanje trgovinskog bilansa, izvozeći ugalj u zemlje koje je tim proizvodom snabdevala Rusija.

Predsednik Udruženja mlinara Baškim Zejnulahu najavio je poskupljenje brašna do 60 evra za 100 kilograma. Trenutno košta 52 evra.

"Sa uvozom pšenice brašno bi poskupelo na 600 evra po toni. Brašno koje sada prodajemo je po ceni naših zaliha, inače je uvozna cena pšenice dosta porasla. Danas je trenutno cena pšenice 400 evra po toni uvezene. Pokušavamo da održimo stabilnost sopstvenim sredstvima, ali inače uvoz je veoma skup, što znači da može doći do velikih poskupljenja i na Kosovu", izjavio je Zejnulahu.

U prodavnicama u Prištini cena kilograma brašna dostigla je 79 centi, dok se pet kilograma prodaje za četiri evra. Litar jestivog ulja dostigao je evro i 85 centi, dok kilogram šećera košta 89 centi.

Sukob u Ukrajini doveo je do poskupljenja uvoza energenata sa 250 evra, koliko je bilo pre prvih napada, na 700 evra po megavatu.