Zeka: Vlada mora finansijski da pomogne preduzećima dok traje pandemija

Arian Zeka
Izvor: Zeri

Izvršni direktor Američke privredne komore na Kosovu Arian Zeka zatražio je od nove Vlade koju predvodi Albin Kurti da primeni Zakon o ekonomskom oporavku ili da odobri novi paket finansijskih podsticaja za preduzeća i građane pogođene pandemijom kovida-19, prenosi Ljajmi.

U Ministarstvu finansija, rada i transfera kažu da to ministarstvo trenutno analizira situaciju u vezi sa ekonomskom štetom koju je prouzrokovao kovid-19 i moguće intervencije koje bi trebalo preduzeti kako bi se ublažio uticaj pandemije na ekonomiju.

Zeka kaže da pošto se vladajuća stranka usprotivila sadašnjem Zakonu o ekonomskom oporavku, stvorene su idealne okolnosti da vlada izmeni važeći zakon ili usvoji novi paket koji će uključiti primedbe koje je Samoopredeljenje imalo pre nekoliko meseci, dok su bili deo opozicije.

Zeka je dodao da je preduzećima potrebna kontinuirana državna podrška sve dok traje pandemija.

„Što se tiče primene mera predviđenih Zakonom o ekonomskom oporavku usvojenim u decembru prošle godine, verujem da neke od ovih mera mogu da se i dalje sprovode, mada još nismo videli kakav je stav nove vlade po ovom pitanju“, rekao je on.