Advokat Haljimi: Nisam očekivao optužnicu jer dokazi ne postoje

Advokat Mahmut Haljimi
Izvor: Kosovo Online

Branilac osumnjičenog Marka Rošića, advokat Mahmut Haljimi, izjavio je danas da nije očekivao da će optužnica protiv njegovog branjenika biti podignuta, jer smatra da ne postoje dokazi za njegovu umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića.

Haljimi je za Kosovo Onlajn rekao da za više od godinu dana, koliko se Rošić nalazi u pritvoru, tužilaštvo nije uspelo da, bilo kojim dokazom, potvrdi bilo šta drugo osim sumnje o navodnom praćenju pokojnog Olivera Ivanovića u čijem je džepu, navodno, nađena ceduljica sa registarskim tablicama vozila koje je u Rošićevom vlasništvu. Tu je i izjava brata pokojnog Olivera Ivanovića što, po mišljenju Haljimilja, nisu dokazi dovoljni za podizanje optužnice.

Haljimi je naglasio da je radostan zbog podizanja optužnice jer će sada sud morati da im dostavi dokaze koje imaju.

"Sada očekujemo da što pre dobijemo spise predmeta i vidimo šta se u njima nalazi. Tražićemo i da se ispoštuje rok od 15 dana od kada tužilaštvo preda optužnicu sudu, da nam sud dostavi optužnicu i da se zakaže prvo pripremno ročište, na kojem će se pročitati optužnica, a mi imamo rezervisano pravo da tražimo da se ukine pritvor“, rekao je advokat Haljimi.

On je naglasio da nakon pripremnog ročišta sud daje strankama rok za ulaganje prigovora protiv optužnice, obično u ovakvim slučajevima je to mesec dana, nakon čega se odlučuje da li će optužnica ići na glavni pretres ili će se odbaciti.

Advokat Haljimi je naglasio da je osumnjičeni Marko Rošić u dva navrata, iscrpnim iskazima, poricao svaku umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića.

Uvid u optužnicu nije imao ni branilac Nedeljka Spasojevića, advokat Faruk Korenica koji je za Kosovo Onlajn potvrdio da mu je drago što čuje da je optužnica podignuta, naglasivši da je u ovom postupku više puta prekršen zakon.

„Tužilac je dužan, po članu 242 Zakona o krivičnom postupku Kosova, da najdalje do podizanje optužnice odbrani da na raspolaganje sve dokaze sa kojima on raspolaže. On to nije uradio, nije uradio ni pre podizanja optužnice evo, ako je već podigao, nije ni sada to uradio. Ja bih otišao direktno u Prištinu da je primim i da tražim sve dokaze sa kojima tužilac raspolaže, ali još jednom se pokazalo da se ne radi kako valja“, rekao je Korenica i izrazio sumnju da bilo kakvi dokazi za podizanje optužnice postoje.

„Do sada nisu dali ništa od dokaza, ja mislim da nema nikakvih dokaza, ali eto čim se podiže optužnica mora da ima nešto na čemu ona mora da bude zasnovana“, zaključio je Korenica.

Prema pisanju albanskih medija optužnica je podignuta protiv šest osoba sa inicijalima N.S.,M.R.,R.B.,S.A.,D.M. i Z.J.

Oni se, kako se navodi, terete za krivična dela učešće u organizovanju kriminalne grupe“, “zloupotreba službenog položaja“, „podrška u izvršenju krivičnog dela“, „teško ubistvo“, „neovlašćeno posedovanje i upotreba oružja“ i „odavanje službene tajne“.

Protiv tri osobe sa inicijalima M.R., Z.V. i Ž.B. izdat je međunarodni nalog za hapšenje, s obzirom na to da se nalaze u bekstvu.

 U saopštenju Specijalnog suda se navodi i da su „optuženi do sada više puta saslušavani, a istraga je proširena i na M.M. i G.B., koji su u bekstvu i za kojima je raspisana poternica".

Lider Građanske inicijative „SDP“ Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. ispred sedišta svoje stranke u Severnoj Mitrovici.