Aleksandar Ivanović o optužnici za ubistvo strica: Interesuju nas konkretni dokazi i politička pozadina

Aleksandar Ivanović
Izvor: N1, prt. sc

„Nadam se da će nas sudski postupak koji sledi posle podizanja optužnice na Kosovu dovesti do neposrednih izvršilaca, a kasnije i nalogodavaca ubistva Olivera Ivanovića“, izjavio je za Glas Amerike Aleksandar Ivanović, bratanac ubijenog političkog predstavnika Srba sa Kosova.

Reagujući na informaciju da su kosovske vlasti podigle optužnicu protiv šest osoba u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, on je rekao da je dobro što se postupak pomerio sa mrtve tačke, jer ćemo u sudskom postupku imati prilike da vidimo sa kakvim dokazima tužilac optužuje.

“Onda ćemo sa terena politike i političkih saopštenja da dođemo na teren izvođenja dokaza u sudskom postupku. Svakako, istina o Oliverovom ubistvu će se saznati samo onda kada se sprovede nepristrasan sudski postupak“, rekao je Ivanović.

On je dodao da je za podizanje optužnice porodica Ivanović saznala iz medija, kao i da su neke od osoba protiv kojih je optužnica podneta već u pritvoru.

„Međutim, ostaje nejasno, ko su sve ti ljudi, pošto je reč samo o inicijalima. Takođe, nije nam jasno u vezi sa kojim krivičnim delima su povezani i svakako da će početak suđenja biti prilika da se vidi i konačan tekst te optužnice. Šta im se stavlja na teret i kojim dokazima tužilac raspolaže“, smatra Ivanović.

Prema njegovim rečima, politizacija slučaja, kojoj su ton davali kako Beograd, tako i Priština, od prvog momenta bili su smetnja za istragu.

„Nas politička saopštenja Beograda i Prištine ne zanimaju. Interesuju nas konkretni dokazi i ko su ljudi koji su izvršili to ubistvo. Pre svega nas zanima šta je politička pozadina i ko stoji iza toga. Ko je naručio to ubistvo. Kome je Oliver toliko smetao da bi organizovao sve te ljude, koji su ga ubili s leđa sa šest metaka“, rekao je Ivanović u razgovoru za Glas Amerike.

Oliver Ivanović, čelnik kosovske političke inicijative "Sloboda, demokratija, pravda", ubijen je 16. januara 2018. godine u severnoj Mitrovici ispred prostorija političke organizacije koju je predovdio.