Arsiću pretili pre hapšenja, hteo je da mu vrate otetu imovinu, slučaj protiv njega bez dokaza

Arsić
Izvor: Kosovo Online

Duško Arsić, koji je nedavno osumnjičen za ratni zločin pred sudom u Prištini, pre hapšenja je dobijao pretnje komšija Albanaca zbog namere da od njih zahteva vraćanje imovine koja mu je uzurpirana, kaže u razgovoru za Kosovo onlajn njegov advokat Jovana Filipović.

Arsićeva imovina, kako navodi, otuđena je na osnovu falsifikovanih punomoćja. Kasnije su, opet na osnovu tih falsifikata, sačinjavani ugovori i njegova imovina je dalje otuđivanja bez njegovog znanja.

"Duška Arsića sam upoznala u julu ove godine, kada mu je bila potrebna pravna pomoć kako bi zaštitio svoja imovinska prava i kako bi rešio problem uzurpirane imovine u selu Matičane kod Prištine", objašnjava Filipović.

Kao oštećena strana, pokrenuo je krivični postupak koji se vodi pred Osnovnim tužilaštvom u Prištini.

"Postoji veliki broj okrivljenih u tom postupku, optužnica je podignuta i postupak je još uvek u toku. Tužbu smo, podneli 20. septembra  radi utvrđivanje ništavosti ugovora kako bi on povratio svoje nepokretnosti koje ima", objasnila je Filipovićeva.

Ona navodi da je nakon podnošenja tužbe Duško nastavio vrlo često dolazi na teritoriju Kosova. On ima prebivalište u selu Badovac u Opštini Gračanica, tako da je veoma često, bez problema, prelazio preko administrativnih prelaza.

Ipak, ubrzo je počeo da prima pretnje koje su mu bile upućivane od strane lica koja su uzurpirala njegovu imovinu.

"Niko se nije nadao ovakvom epilogu i niko nije očekivao da će doći do hapšenja", naglašava Filipović. 

Samo nedelju dana pre hapšenja Arsić je, dodaje ona, bio u Gračanici i dobio državljanstvo Kosova, a ocenjen je kao podoban građanin. Uhapšen je 8. decembra, istog dana kada je predao dokumentaciju za ličnu kartu. 

"Ukoliko stvari posmatramo sa aspekta logike i zdravog razuma postavlja se  očigledno pitanje kako je moguće da je neko lice dobilo državljanstvo Kosova i da je podoban građanin Kosova, a da nakon par dana bude uhapšeno zbog sumnje da je počinio najteže krivično delo- ratni zločin. Kako je moguće da se krivična prijava pokrene protiv lica 23 septembra samo tri dana nakon što je Duško pokušao da ostvari svoja prava nad imovinom pred sudom i podneo sudu punomoćje u kom će ga zastupati advokat  u krivičnom postupku gde je on oštećeno lice", dodaje Filipovićeva i naglašava da će Sud da dokaže da li je ovo slučajnost ili ne.

Na sve ove činjenice je naša sagovornica ukazala Sudu na ročištu povodom određivanja mere pritvora, međutim Sud se na te činjenice, kako naglašava, nija obazirao i nije ih obrazlagao u svom rešenju o određivanju pritvora Arsiću. Apsolutno je zanemareno, kako navodi, sve što je odbrana iznela i potvrdila materijalnim dokazima.

"Podsećamo da Tužilaštvo protiv Duška nema nijedan dokaz da je počinio ratni zločin, ni materijalni ni nematerijalni. Postoje samo izjave svedoka koje su date posle 23. septembra. Očekujemo da vidimo epilog svega ovoga", navodi Filipovićka. 

Ona dodaje da će Sud da utvrdi uzročno-posledičnu vezu između slučaja koji je pokrenuo Duško zbog otete imovine i optužbi za ratni zločin, odnosno dela koje mu se stavlja na teret, pošto još uvek nije podignuta optužnica.

Izrazila je nadu da će postupak teći pravilno. 

"Cela ova situacija u narodu izaziva veliku zabrinutosti i bojazan za sve ljude koji ostvaraju svoja imovinska prava na Kosovu o tome da li smeju da dolaze i da li će možda sutra oni biti optuženih za ratne zločine ili bilo koje krivično delo", naglašava naša sagovornica.  

Ovakvim postupcima, kako navodi, stavlja se zid između svih osoba koje bi želele da ostvare svoja prava na imovinu ili bilo koja druga prava, a ne smeju upravo zbog ovakvih razloga.

Više je nego zabrinjavajuće da osoba koje konstantno dolazi na Kosovo, naglašava ona, ima prebivalište i dobije državljanstvo, bude optužena za ratni zločin, a jasno je da mu je otuđena imovina falsifikovanim punomoćjem.