Darku Tasiću prepolovljena kazna za ratne zločine na Kosovu

Darko Tasić
Izvor: Kosovo Online

Apelacioni sud prepolovio je kaznu Darku Tasiću, koga je u junu Osnovni sud u Prizrenu osudio na 22 godine zatvora, javlja Koha.

Kako se navodi u saopštenju, sud je naveo da je delimično odobrio žalbu advokata optuženog.

Zakonska definicija krivičnog dela i odluka o kazni sada su promenjeni, te će Tasić sada odslužiti 11 godina zatvora, dodaje se u saopštenju.

Apelacioni sud je utvrdio da su u postupcima optuženih, preduzetim tokom poslednjeg rata na Kosovu, konkretno između 25. i 27. marta 1999. godine, ispunjeni svi elementi krivičnog dela "Ratni zločin protiv civilnog stanovništva" iz člana 142. Član 22 Krivičnog zakonika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, akt sankcionisan članom 3 Ženevske konvencije i njenim Drugim protokolom.

Optuženog je Apelacioni sud osudio na 11 godina zatvora, dok će se računati vreme provedeno u pritvoru, navodi se u saopštenju.

Tasić je 22. juna osuđen na 22 godine zatvora zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva 1999. godine u Maloj Kruši. Međutim, po kosovskom zakonu, najviše predviđena kazna za delo koje se Tasiću stavlja na teret je 15 godina.

Osnovni sud u Prizrenu proglasio je Tasića krivim, po dve tačke optužnice, za skrnavljenje leševa neidentifikovanih osoba, njihovo spaljivanje i bacanje u reku Drin.

Tasić je takođe proglašen krivim za optužbu da je između 15. i 26. marta 1999. godine u Maloj Kruši, kao pripadnik rezervnih snaga Policije Savezne Republike Jugoslavije, u saizvršilaštvu sa drugim licima, čiji identitet nije mogao da se utvrdi, učestvovao u oduzimanju imovine, pljački, nezakonitom i namernom uništavanju imovine (paljenje kuća) što nije bilo opravdano vojnim potrebama.

Suđenje Tasiću počelo je pre dve godine i od tada je u pritvoru. Tasić se izjasnio da nije kriv i branio se ćutanjem.

Tasićev advokat Ljubomir Pantović izjavio je za Kosovo Onlajn da nema nikakva zvanična saznanja o presudi Apelacionog suda njeogovom klijentu i da ne može ni da komentariše taj slučaj.  

Pantović je takođe dodao da ne očekuje da će dobiti presudu danas ili sutra.