Kancelarija za KiM: Način na koji je Tasiću suđeno i presuđeno dovodi u sumnju objektivnost suda

Darko Tasić
Izvor: Kosovo Online

Kancelarija za Kosovo i Metohiju izrazila je zabrinutost zbog ozbiljnih procesnih nedostataka u postupku koji je u Prizrenu vođen protiv Darka Tasića iz Male Kruše i izrečene zatvorske kazne čija dužina prevazilazi zakonski predviđen maksimum, saopšteno je iz Kancelarije. 

„Tasić je prvostepeno osuđen zbog ratnog zločina, iako su svedočenja protiv njega bila protivrečna, a zatvorska kazna od 22 godine koja mu je izrečena veća je od zakonskog maksimuma predviđenog prištinskim zakonodavstvom“, navodi se u saopštenju.

Naglašava se da prema krivičnom zakonu Кosova maksimalna kazna za ratni zločin je 15 godina zatvora, a način na koji je Tasiću suđeno i presuđeno dovodi u opravdanu sumnju objektivnost suda. 

„Presuda Tasiću je očigledno refleks dnevnopolitičkih dešavanja na Кosovu i Metohiji, a prištinsko pravosuđe nije se, po našem uverenju, pokazalo dovoljno nepristrasnim i kompetentnim da sudi i presuđuje po Euleksovoj optužnici“, ističe se u saopštenju.  

Кancelarija za КiM nastaviće da pruža podršku i pravnu pomoć porodici Darka Tasića, kao što smo i do sada činili angažujući dvojicu uglednih advokata odbrane, a ovim povodom obratićemo se i nadležnim međunarodnim organizacijama, dodaje se u saopštenju.