Kancelarija za KiM: Opljačkana peta crkva za 10 dana

Kancelarija za KiM/bekdrop
Izvor: Kosovo Online

U selu Gornja Gušterica u opštini Gračanica u toku prethodne noći obijena je i opljačkana crkva Svete Nedelje. U prethodnih deset dana ovo je peta crkva u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji koja se našla na meti vandala i pljačkaša, što jasno ukazuje da se srpska verska baština kontinuirano ugrožava, a time i narušava mir pravoslavnih vernika, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Provalu i pljačku crkve Svete Nedelje su primetili meštani Donje Gušterice u jutarnjim časovima i o tome obavestili nadležne. Iz crkve je ukraden novac, ulazna vrata su obijena i pričinjena je druga materijalna šteta.

Kancelarija za KiM podseća da su prethodnog vikenda, u noći uoči Zadušnica, obijeni hramovi Svetog Petra i Pavla u Klokotu i Svete Trojice u Partešu, a pre tri dana crkva Četrdeset Sevastijskih mučenika u selu Drajkovce i hram Svetog Dimitrija u selu Donja Bitinja u opštini Štrpce.

Kako je Kancelarija za Kosovu i Metohiju i ranije upozoravala, indikativno je da se ovakvi slučajevi intenziviraju uoči godišnjice obeležavanja martovskog pogroma na Kosovu, kada je uništeno 35 verskih objekata.

„Nedopustivo je da se u 21 veku na teritoriji Kosova i Metohije, čiji se političari u Prištini i međunarodni predstavnici deklarativno zalažu za evropske vrednosti, versku toleranciju i suživot, na terenu odvijaju najstrašnija kršenja verskih prava i sloboda. Apelujemo na sve predstavnike prištinskih privremenih organa i međunarodnih institucija, koji su preuzeli dužnost i obavezu da osiguraju mir i bezbednost srpskog naroda na Kosmetu i zaštite srpsku imovinu i versku baštinu, da hitno reše ove slučajeve i privedu izvršioce pred lice pravde“, navodi se u saopštenju.