Odloženo suđenje bivšem ministru Ljekaju za proneveru 53 miliona evra

suđenje za zloupotrebu službenog položaja
Izvor: reporteri

Pošto je član sudskog veća, sudija Veselj Ismaili, na lečenju, ročište procesu protiv bivšeg ministra za infrastrukturu Palja Ljekaja i njegovih saradnika koji su optuženi za zloupotrebu službenog položaja i proneveru 53 miliona evra danas nije održano.

Ovo je saopštila predsednica suda, sudija Violeta Namani, prenosi Koha.

Prema rečima sudije Namani, unapred je stiglo obaveštenje da sudija ne može da se pojavi iz zdravstvenih razloga.

Zbog toga je, u nedostatku zakonskih uslova, današnje suđenje odloženo, a novo je zakazano za 16. maj.

U ovom slučaju, bivši ministar za infrastrukturu Palj Ljekaj, Eset Beriša, njegov viši politički savetnik, Nebih Šatri, bivši generalni sekretar u Ministarstvu infrastrukture, i Besim Tahiri, direktor javnih nabavki, optuženi su za zloupotrebu službenog položaja.

Na današnjem ročištu trebalo je da u svojstvu svedoka budu saslušani gradonačelnik Južne Mitrovice Bedri Hamza i Fitim Krasnćki.

Specijalno tužilaštvo Kosovo je 4. februara 2022. godine podiglo optužnicu protiv Palja Lekaja, Eseta Beriše i Nebih Šatrija, a nekoliko dana kasnije i protiv Besima Tahirija, dok je prvo ročište održano 4. maja prošle godine.

Proces se odnosi na plaćanje dodatnih 53 miliona evra na ime kašnjenja za konzorcijum "Behtel-Enka", koji je izgradio autoput "Arben Džaferi", što je jedna je od najvećih afera na Kosovu.