Optuženi za bacanje suzavca u parlamentu 2016. godine negirali krivicu

sudnica - slučaj suzavac
Izvor: Koha ditore

Ministarka pravde Aljbulena Hadžiu, poslanik Samoopredeljenja Palj Ljekaj i bivši poslanici te stranke Donika Kadaj-Bujupi i Besa Baftiu, koji su 2016. godine u prostorijama Skupštine Kosova bacili suzavac, izjasnili su se da nisu krivi za krivično delo "nelegalno posedovanje oružja“, prenosi Koha.

"Razumem optužnicu i ne protivim se. Činjenica je da se Kosovo tokom 2015. i 2016. godine suočilo sa dva vrlo bolna projekta, naša obaveza kao poslanika je bila da preduzmemo protestne akcije kako bi naš glas i naši politički argumenti koji se nisu čuli, bili uzeti u obzir", rekla je Hadžiu.

Prema njenim rečima, svrha njihove akcije nije  bila "zločinačke prirode", već samo "zaštita teritorije države Kosovo". Sa ministarkom pravde, složio se i poslanik Ljekaj.

"Što se tiče naše akcije, to je bila politička akcija, i bila je neophodna, jer je posao poslanika zaštita teritorije Republike Kosovo. Kako su moja delovanja bila politička ja se ne osećam krivim za svoje postupke", rekao je Ljekaj.

Krivicu u ovom slučaju nisu priznale ni bivše poslanice Kadaj-Bujupi i Baftiu.

"Svi moji postupci su bili javni i u političke svrhe, i taj motiv koji nikada nisam negirala. Moje akcije u skupštinskoj sali su bile u okviru mandata kojia sam imala kao poslanik. Za sve svoje postupke, koje, iako ne poričem, ne osećam se krivom", izjavila je Kadaj-Bujupi.

Sudija Fatime Dermaku, obavestila je optužene da imaju pravo da podnesu zahtev za odbacivanje optužnice i osporavanje dokaza. Sledeće ročište zakazano je za 18. maj.