Optužnica protiv tri žene zbog ratovanja za ISIS

isis
Izvor: Zeri

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu u Osnovnom sudu u Prištini protiv tri osobe M.T., V.T.D. i Š.T. zbog krivičnog dela „organizovanje i učestvovanje u terorističkoj grupi“, prenosi Koha.

Specijalno tužilaštvo saopštilo je da su tri optužene učestvovale u aktivnostima terorističke organizacije tako što su otišle u Siriju i pridružile se militantnoj organizaciji ISIS.

“Nakon što je suprug optužene M.T. bio u Siriji nekoliko meseci i vratio se, za kratko vreme, cela porodica je odlučila da se pridruži ratu za ISIS, iako su znali da je to protivzakonito. Optužena V.T.D. je sa suprugom i ćerkom 5. oktobra 2014. preko graničnog prelaza Elez Han napustila Kosovo. Oni su zatim sa aerodroma u Skoplju otišli u Tursku, a potom u Siriju”, navodi se u saopštenju.

Optužena M.T. je sa suprugom 4. novembra 2014, otputovala na isti način u Siriju, a optužena Š.T., majka optuženih M.T., V.T.D., je 21. septembra 2015. zajedno sa svoja dva sina, preko međunarodnog aerodroma u Prištini, otputovala u Tursku.

Ona je zatim iz Turske otputovala u Siriju, gde je koristeći svoj redovni mesečni iznos od ISIS-a, pružala logističke usluge.

Optužene su deportovane na Kosovo 24. maja ove godine.