Oskrnavljena Crkva pokrova Presvete Bogorodice kod Obilića

Babin Most crkva
Izvor: Kosovo Online

Crkva pokrova Presvete Bogorodice u Babinom Mostu, kod Obilića, oskrnavljena je tokom prethodne noći.

Provalnik ili provalnici u objekat Srpske pravoslavne crkve ušli su tako što su skinuli metalnu rešetku sa prozora i upali unutra, izjavio je za Kosovo Onlajn predsednik privremenog organa opštine Obilić Goran Dančetović.

“Posle ponoći obijena je crkva Pokrova Presvete Bogorodice u Babinom Mostu. Ovo je posle 1999. godine peti a u zadnje dve godine treći put da je ovaj hram obijen. I pored video nadzora mi ne znamo počinioce tih dela, i sinoć je radio video nadzor maskirani provalnici su razvalili zaštitnu ogradu na prozoru i provalili su u crkvu oskrnavli ikone i napravili haos u unutrašnjosti crkve. Ovo nije slučajnost, ako ovo spojimo sa napadima na srpske mladiće koji se dogodio pre par nedelja, dobijamo jasnu poruku da mi ovde nismo poželjni”, kaže Dančetović.

Dančetović je rekao da je incident uznemirio Srbe u Babinom Mostu i podsetio da su pre mesec dana u ovom selu Albanci pretukli četvoricu srpskih mladića.  

“Taman se situacija slegla od tog incidenta, sada opet ovo, to je dodatni pritisak na meštane”, ocenio je Dančetović.

“Kada sam obišao crkvu ujutru video sam da je istočni prozor kod spomen kosturnice polomljen, morao sam da sačekam policiju  zatim sam otvorio vrata hrama koja nisu bila ostećena. Kada smo ušli videli smo da je celivaonica  oborena, slomljeno je jedno kandilo, oltar je izpreturan, oštećena su venčila i leva strana ormarića i fioka u kojoj stoji novac. Takođe sam video da nedostaje parohijska torba, u kojoj je bio mali krst, jedan epitrahilj i oko 15. 000 dinara”, rekao je sveštenik Našpalić.

Ovo je treća provala u zadnjih par godina kada je u pitanju Crkva pokrova Presvete Bogorodice.

Odneta je torba sveštenika koja je bila u crkvi, a slučaj je prijavljen kosovskoj policiji.

U Babinom Mostu, koje je multietničko selo, živi oko 800 Srba i 150 Albanaca.