Paljokaj: Od Specijalnog suda se ne mogu dobiti informacije da li je trgovina organima u optužnici

Augistin Paljokaj
Izvor: Koha ditore

Dopisnik Kohe iz Brisela Augustin Paljokaj je u emisiji „Desku“ na KTV rekao je da se od Specijalnog suda ne mogu dobiti informacije da navodi Dika Martija o trgovini organima nisu obuhvaćeni optužnicom, prenosi Koha.

"Takve informacije ne mogu se dobiti na Sudu, jer je to pravosudni organ koji odgovara samo na pitanja koja imaju tačne odgovore. Zašto nešto postoji ili ne postoji oni ne odgovaraju uvek se oslanjaju na navode u optužnici. Kažu da u optužnici postoje akti koji se takođe pominju u izveštaju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope i oni su u mandatu koji ovaj sud ima“, rekao je Paljokaj.

Dodao je da ne treba zaboraviti da je tvrdnja Dika Martija da je u logorima na severu Albanije bilo vađenja organa izazvala izuzetno veliko interesovanje u svetu, i da je to bila skandalozna tvrdnja koja je naišla na reakcije međunarodne zajednice, a posebno u Evropskoj uniji.

"Dik Marti je optužio ne samo Kosovo, već i međunarodnu zajednicu, NATO i Evropsku uniju kao saučesnike“, dodao je Paljokaj.

On je dodao da je teško proceniti na osnovu prvih pojavljivanja na sudu.

"U poređenju sa međunarodnim sudom primetno je da je to vrlo čudan sud. Ovde je teško znati čiji je ovo sud. To je više međunarodni sud nego kosovski“, rekao je Paljokaj.