Počelo suđenje Dragiši Milenkoviću iz Kišnice, izjasnio se da nije kriv po dve tačke optužnice

Dragiša Milenković
Izvor: Kosovo Online

Pred Posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini počelo je suđenje u slučaju Dragiše Milenkovića iz Kišnice koga Specijlano tužilaštvo tereti za navodni ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

U sudnici su prisutni članovi porodice Milenkovića, kao i advokatski tim koga čine advokat Dejan A. Vasić i Jovana Filipović, dok advokat Živojin Jokanović nije prisutan. U sudnici su prisutni i svedoci Tužilaštva.

Tužilac je, čitajući optužnicu, izneo tvrdnje da je Dragiša Milenković kao zatvorski čuvar tokom sukoba na Kosovu 1998. i 1999. godine u zatvoru u Prištini i Lipljanu, u svojstvu službenog lica, i u saizvršilaštvu sa drugim službenim licima, kršeći pravila međunarodnog prava tokom sukoba, "na sistematski način maltretirao albanske zatvorenike mučeći ih na nehuman način različitim predmetima".

Takođe, tužilac je izneo tvrdnje da je u kući Dragiše Milenkovića u Kišnici policija pronašla pištolj i da je na taj način izvršio krivično delo „neovlašćeno posedovanje oružja“.

Dragiša Milenković izjasnio se da nije kriv za prve dve tačke iz optužnice koje mu se stavljaju na teret, osim za tačku 3, posedovanje oružja. Međutim, dodao je da za posedovanje pištolja ima dozvolu za oružje koju izdaju institucije Srbije.

Dragiša Milenković uhapšen je 21. juna u Kišnici. Zbog hapšenja Milenkovića danima se proteststvovalo u Gračanici ispred Policijske stanice.

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu protiv  Milenkovića 26. decembra 2023. godine, a advokat Dejan Vasić tražio je da se i kosovski premijer Aljbin Kurti sasluša kao svedok u Milenkovićevom slučaju jer je bio pritvoren u zatvoru u Prištini u vreme kada je Milenković radio u tom zatvoru.