Pokraden trezor, zbunjena policija, niko nema informacije kako je Kadri Šalja ušao na Kosovo

Policija
Izvor: Gazeta Express

Vlasnik kompanije "LDA Grup" Kadri Šalja, kome je iz Trezora Kosova na račun prebačeno 2,1 milion evra, vratio se danas na Kosovo da se preda policiji, međutim, postavlja se pitanje kako je Šalja uspeo da uđe na Kosovo, a da ne bude zaustavljen, iako ga je tražilo Specijalno tužilaštvo, piše Gazeta Ekspres.

Kako se navodi, Šalja je izabrao rutu kroz Albaniju za povratak iz Turske na Kosovo, sletevši tako iz Istanbula na aerodrom u Tirani.

Povodom sumnjivog načina prelaska granice, policija kaže da nema informacije o tome kako je Šalja ušao na Kosovo.

Međutim, njegov advokat Osman Hodža rekao je da se Šalja vratio iz Turske i da se sam predao policiji.

"Živeo je na Kosovu, kao što je prethodno objavljeno putem medija. Putovao je jednom na kratko u Tursku. Sam se vratio. Došao sam s njim ovde da se prijavimo policiji", istakao je Hodža.

Šalja se danas pojavio u policijskoj stanici, gde je saslušavan nekoliko sati, u prisustvu advokata. Nakon razgovora, određen mu je pritvor od 48 sati, po nalogu Specijalnog tužilaštva Kosova.

Prvi put od bekstva, Šalja se javio u subotu uveče. Preko svog brata, predao je rukom pisano pismo redakciji Gazete Ekpres i televiziji T7.

U pismu od 24. oktobra Šalja je ispričao svoju verziju priče o tome kako je tako velika količina novca iz trezora završila na računu njegove firme.

Kako je naveo, pomislio da je dobio sredstva od kompanija koje su mu dugovale i dodao da je čim je dobio taj novac počeo da isplaćuje dugove raznim ljudima i kompanijama.

Zaposleni u Trezoru Kosova Ljabinot Gruda uhapšen je 20. oktobra zbog sumnje da je kroz četiri transakcije sa računa koosvksog budžeta na račun kompanije "LDA Grup" prebacio tačno 2.077.995,90 evra.

Na račun "LDA Grup" je tokom prvog transfera prebačeno 622. 000 evra, drugi put 375.000, zatim 330.000 i poslednji put 750.000 evra, precizira se u tekstu.

Istragom te krađe obuhvaćeno je 40 osoba, za koje se u različitim oblicima sumnja da su protagonisti skandala.

Skandal krađe više od dva miliona evra iz kosovskog budžeta planiran je na strategiji koja je sprovedena za osam minuta, navodi se u dosijeu Osnovnog tužilaštva Prištine.

U zahtevu za određivanje pritvora protiv uhapšenog Ljabinota Grude, tužilaštvo je pokazalo da je u Ministarstvu finansija on za osam minuta stvorio fiktivne račune koji bi trebalo da izgledaju kao da pripadaju zaposlenima u tom odeljenju, a koji bi njemu omogućili da nezakonito prebaci 2.077.995,90 evra na račun kompanije "LDA Grup" u vlasništvu Kadrija i Valjona Šalje.

Za jedinog pritvorenika u tom slučaju, Grudu, Osnovni sud u Prištini odredio je u četvrtak meru pritvora od 30 dana.

U slučaju se takođe traga i za ovlašćenim predstavnikom "LDA Grup" Valjonom Šaljom.