Predsednica Opštine Preševo Ardite Sinani na sudu zbog sumnjive dodele subvencija

Ardita Sinani
Izvor: Reporteri

Odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu podiglo je optužnicu protiv aktuelne predsednice Opštine Preševo Ardite Sinani zbog sumnje da je dvojici preduzetnika iz Preševa "pribavila imovinsku korist" na osnovu dodele subvencija za razvoj malih i srednjih preduzeća. Oni su, kako prenosi Vranje njuz, konkurisali za subvencije van predviđenog roka, ali su ipak prošli na konkursu, što je Sinanijeva potvrdila svojim potpisom.

Sinanijevoj se stavlja na teret da se kao predsednica Opštinskog veća "nije starala o zakonitosti rada i nije pozvala lično ili naložila sekretaru veća ili šefu kabineta da pozove predsednika Komisije za dodelu subencija, niti zahtevala, u skladu sa zakonom, da predsednik komisije ili član koji ga menja obrazloži predlog komisije i rang listu na konkursu za dodelu subvencija".

"Iako je komisija sačinila predlog i prosledila ga Opštinskom veću bez imena navedenih preduzetnika, jer je konstatovala da su podneli zahteve za dodelu subvencije neblagovremeno, na sednici tog tela 5. septembra 2017. doneta je odluka da se njima dodele subvencije. Odluku je osumnjičena overila svojim potpisom, te su na osnovu toga zaključeni ugovori po kojima je izdala nalog za isplatu subvencija", navodi se u tekstu optužnice, uz navođenje brojeva spornih ugovora.

U optužnici se još navodi da je Sinanijeva "morala biti svesna svog dela i njegove zabranjenosti, nevršenja službene dužnosti čime je drugim licima pribavila imovinsku korist".

Njoj se optužnim aktom na teret stavlja krivično delo "zloupotreba službenog položaja iz člana 359, Кrivičnog zakonika".

Na istoj optužnici su još dve osobe - Ruždi Junuzi i Bljerim Mehmeti - takođe iz Preševa.

Junuzi je bio predsednik, a Mehmeti član Komisije koja je sačinila navodno spornu rang listu.

Njima se na teret stavlja da su, navodno, kao članovi Кomisije za dodelu subvencija kandidatima koji su prošli na konkursu "pribavili imovinsku korist u iznosu od 2,2 miliona dinara" jer kandidati, navodno, "nisu ispunjavali uslove predviđene konkursom".

Optužnicom se njima pripisuje da su, navodno, nakon sednice komisije u avgustu 2017. godine "sačinili zapisnik bez svih prisutnih članova, održali sednicu u odsustvu jednog člana koji nije potpisao zapisnik, sačinili spisak kandidata i bez potpisa odsutnog člana dostavili ga Opštnskom veću na donošenje odluke".

Navodno je i falsifikovan potpis odsutnog člana u zapisniku komisije.

Optužnica je podignuta 27. decembra 2021. godine, a primljena u  Viši sud u Nišu 28. decembra prošle godine.