Sinani: Veoma je važno što Preševska dolina postaje sastavni deo budžeta Kosova

Ardita Sinani
Izvor: Reporteri

Gradonačelnica Preševa Ardita Sinani ocenila je kao dobru vest najavu da će se iz budžeta Kosova izdvojiti dva miliona evra za Preševo, Bujanovac i Medveđu, a od izvršne vlasti zahteva "uključivanje Preševske doline u dijalog Kosova i Srbije", prenosi Kosovo Pres.

Prema Nacrtu zakona o budžetu za 2022. godinu predviđa se izdvajanje dva miliona evra za Preševo, Bujanovac i Medveđu.

Komentarišući Nacrt zakona, Sinani je u intervjuu za Kosovo Pres rekla da je to "dugogodišnji zahtev institucionalnih i političkih predstavnika Preševske doline".

"Osim finansijskog aspekta, ova podrška dobija dodatnu vrednost zbog činjenice da Preševska dolina postaje sastavni deo budžeta  Kosova. Što se tiče sredstava, bićemo u punoj koordinaciji sa Vladom Kosova“, rekla je Sinani.

Kako je dalje navela, osim svakodnevnih socio-ekonomskih problema, suočavaju se sa stalnom diskriminacijom od strane srpske države.

"Svaka pomoć koja dolazi sa Kosova, kao i od Vlade Albanije, makar i simbolična, je dobrodošla. Daju nadu Albancima Preševske doline. Ali, ovaj metod, ovaj institucionalni pristup i uvođenje u budžetsku liniju je izuzetno važan“, rekla je Sinani.

Prema njenom mišljenju, za trajni mir u regionu neophodno je "da za pregovaračkim stolom i u završnoj fazi dijaloga učestvuje i Preševska dolina“. 

Govoreći o opštini Preševo, ona je navela da se sada dobijaju predlozi i da se planira budžet za 2022. godinu i da je plan da se napravi veći razvojni budžet za tu opštinu.