Severna Makedonija: Istražni postupak protiv 11 osoba po optužbi za trgovinu dece

Trgovina ljudima
Izvor: Ekonomia Online

Pripadnici Nacionalne jedinice za suzbijanje krijumčarenja migranata i trgovine ljudima pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Severne Makedonije realizovali su slučaj u kome su lišili slobode 10 osoba, a postupajući po krivičnoj prijavi, predmetni javni tužilac je izdao Naredbu za sprovođenje istražnog postupka protiv 11 osoba za koja postoji osnovana sumnja da su izvršila krivično delo trgovina decom, prenosi Politika.

Slučaj je vođen pod rukovodstvom javnog tužioca Osnovnog javnog tužilaštva (OJO) za gonjenje organizovanog kriminala i korupcije, a hapšenje je rezultat višemesečne međuinstitucionalne saradnje zbog postojanja osnova sumnje da je krivično delo "trgovina decom" izvršilo 11 identifikovanih osoba.

"Prema navodima iz dispozitiva Naredbe za sprovođenje istražnog postupka u leto 2020. godine, prvoosumnjičena je u svoj dom primila četrnaestogodišnje dete – oštećenu, a kasnije je primila i njenu desetogodišnju sestru i sedmogodišnjeg brata kako bi se o njima brinuli zbog poremećenih odnosa u porodici", navodi se u saopštenju Osnovnog javnog tužilaštva.

Kako se dodaje, ubrzo je, koristeći stanje nemoći i ranjivosti deteta-žrtve, preteći joj i primenjujući druge oblike prinude, počela da navodi dete da vrši seksualne radnje sa nekim od osumnjičenih i drugim NN osobama za određenu novčanu naknadu.

Često su pretnje detetu – žrtvi, navodi se, bile vezane za njenog brata i sestru, da će, ukoliko ne prihvati dogovorene seksualne aktivnosti, decu ostaviti u domu ili ih vratiti majci.

"Kasnije su još trojica osumnjičenih, po prethodnom dogovoru sa prvoosumnjičenim, a sa ciljem da sebi pribave protivpravnu imovinsku korist, dve godine, u više navrata mamili dete da vrši seksualne radnje putem seksualne eksploatacije sa ostalim osumnjičenim i drugim NN licima među kojima je bilo i žena. Osumnjičeni korisnici seksualnih usluga, iako su znali da je dete žrtva trgovine decom, makroima su isplatili novčanu odštetu u iznosu od 50 do 200 evra", navedeno je u saopštenju.

Predmetni tužilac iz Državnog tužilaštva za organizovani kriminal i korupciju, ceneći da postoje okolnosti koje opravdavaju strah od opasnosti od bekstva, da će sakriti, falsifikovati ili uništiti tragove krivičnog dela i da će uticajem na svedoke i saučesnike ometati istragu, podneo je sudiji za prethodni postupak Osnovnog krivičnog suda Skoplje predlog za određivanje mere pritvora za sve osumnjičene.

Za krivično delo koje se osumnjičenima stavlja na teret i kojim se direktno krši Protokol uz Konvenciju o pravima deteta u vezi sa trgovinom decom, dečjom prostitucijom i dečjom pornografijom predviđena je kazna zatvora u trajanju od najmanje osam godina, dok za krivično delo koje je izvršio prvoosumnjičeni najmanje 10 godina, prenosi Nova Makedonija.