Švajcarska: Porodica s Kosova optužena za trgovinu maloletnicama zatvaranje i maltretiranje

policija švajcarska
Izvor: gazeta ekspres

Sledeće nedelje počinje suđenje petočlanoj porodici sa Kosova u Švajcarkoj zbog trgovine, držanja i maltretiranja maloletnica u periodu od 16 godina, prenosi Koha.

U optužnici se navodi „da je otac svakom od sinova kupio devojčicu od 14 do 17 godina. Doveo ih je sa Balkana u Bern gde su ih deceniju po maltretirali“.

Prva žrtva je u Švajcarsku dovedena iz Albanije 2003. Kao 17-godišnjakinja, muža je videla samo na fotografijama. Roditelji su dogovorili brak i obećano im je da će njihova ćerka imati bolji život u Švajcarskoj.

Druga devojčica je imala samo 14 godina, živela je u siromaštvu i roditelji su je, prema proceni istražitelja, prodali za 300 evra.

Žene su bile izolovane i pretilo im se smrću

Ali obećani život se pokazao kao zamka. Glava porodice Alberim F. (65) savetovao je sinove, kako navodi optužba, kako da se tačno "ponašaju sa 'ženama', da primenjuju fizičko i psihičko nasilje".

Nakon toga, žene su u više navrata tučene od strane članova porodice, ponižavane, izolovane, pa čak im se i pretilo smrću.

"Preko 20 puta ih je tukao kaišem", navodi se u optužnici.

Ženama je retko bilo dozvoljeno da napuste kuću i skoro da nisu imale kontakt sa svojim porodicama. Nakon 16 godina provedenih u Švajcarskoj, jedna od žena nije znala da govori nijedan stranii jezik, i bila je u Švajcarskoj ilegalno.

Žrtve su konačno pronađene i sada su na bezbednom mestu

Advokat Dominik Nelen (38) zastupa dve žene na sudu i prati ih tri godine.

"Žene su dobro zaštićene od strane pravosuđa. One su na sigurnom mestu", kaže Nelen.

Advokat nije rekao ništa o desetoro dece koju su ove žrtve rodile, da ih zaštiti.

Dodao je da je jasno da iza neljudskog ponašanja stoji „albanski zakon”.

"To je veliki porodični klan, gde je svekar vladar. Bio je u centru i naređivao", kaže Nelen.

U jednom trenutku, vlasti Berna su shvatile slučaj

"Socijalna služba je počela da nameće uslove. Na primer, da žene treba da pohađaju kurseve jezika i traže posao. Bio je to prvi korak ka slobodi. Shvatili su da takvo zlostavljanje nije normalno. Pre nego što su vlasti postavile uslove, svi su živeli pod jednim krovom", kaže advokat.

Žene su 2019. konačno pobegle, 16 godina nakon što je prva žrtva dovedena u Švajcarsku. Prema optužnici, bila je uključena i agencija za zaštitu žrtava.

Optužnica takođe pokazuje da niko od optuženih nije proveo više od jednog dana iza rešetaka.

"Muškarci poriču da su počinili bilo šta protivzakonito. Po njihovim rečima žene su se složile sa svime", kaže advokat žrtve.