Svedočenje devojke iz ISIS-a: Muž i ja smo dobijali po 50 dolara

isis
Izvor: Zeri

Direkcija za borbu protiv terorizma u Prištini podnela je krivične prijave protiv više optuženih zbog sumnje da su učestvovali u terorističkim grupama, stranoj vojsci, policiji i paravojnim formacijama, prenosi Zeri.

Portal prenosi svedočenje jedne devojke koje je dato državnom tužiocu, u kome se navodi da se pridružila ISIS-u zajedno sa suprugom, ali da u početku nije znala da je to teroristička organizacija.

"Nisam mnogo razmišljala niti me je to interesovalo. Znala sam da se u Siriji ratuje protiv Asada, a glavni razlog zbog kog sam se odlučila da odem tamo je bio moj suprug", rekla je devojka.

Na pitanje da li je ISIS plaćao njenog supruga ona je odgovorila potvrdno.

"Da bio je plaćen 50 dolara po osobi, tako da smo redovno primali 100 dolara. Novac smo koristili samo za hranu jer je stan bio besplatan", navodi ova 23-godišnja devojka.

Istakla je da je stan koji su koristili bio u vlasništvu raseljenih Sirijaca, dodajući da ne bi ponovo otišla u Siriju, jer smatra da je tamo situacija vrlo loša.

Zeri navodi da ročišta protiv optuženih još nisu počela.

Prema statistici policije, oko 400 građana Kosova učestvovalo je u poslednjih šest godina u sukobima u Siriji i Iraku, zajedno sa militantnom grupom Islamska država. Nezvanično se govori, da je više od 70 ljudi ubijeno.