U akciji SPAK u Albaniji uhapšeno 50 ljudi, zaplenjena imovina vredna 4,5 miliona evra

Hapšenje u Albaniji
Izvor: Specijalno tužilaštvo Albanije

Specijalno tužilaštvo za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala u Albaniji (SPAK) izvelo je akciju usmerenu protiv sedam kriminalnih grupa u različitim gradovima ove države. Tom prilikom uhapšeno je 50 ljudi i zaplenjena imovina u vrednosti od oko 4,5 miliona evra, prenosi Demokracia.

Specijalno tužilaštvo protiv korupcije i organizovanog kriminala je, u okviru četiri krivična postupka (2022. i 2024.) dokazalo da je sedam strukturiranih kriminalnih grupa sa značajnom moći izvršilo teška krivična dela u više različitih gradova Albanije.

„U okviru navedenog krivičnog postupka, Specijalna struktura za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (SPAK), u intenzivnoj saradnji sa Evrodžastom, Evropolom i holandskim, belgijskim, francuskim, nemačkim, italijanskim, španskim i grčkim organima za sprovođenje zakona, proširila je istrage na ove države za osumnjičene članove ovih kriminalnih grupa umešanih u krivična dela počinjena u Albaniji, kao i u nekoliko drugih zemalja Evropske unije“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da je operacija koju je vodio SPAK i dogovorena sa Evropolom 17. maja 2024. godine trajala oko 20 sati i da je bilo angažovano oko 30 istražitelja.

Tokom ovih istražnih radnji izvršene su kontrole u oko 50 stambenih objekata.

Prilikom izvršenja sudskih odluka, kao materijalni dokazi oduzeta je imovina čija je okvirna vrednost veća od 4,5 miliona evra.