U dvorištu crkve u Novom Brdu otrovani psi

Trovanje pasa, Novo Brado
Izvor: Privatna arhiva

Četiri psa otrovana su i uginula u dvorištu crkve Uspenja presvete Bogorodice u Novom Brdu, a jedan još daje znake života, prenosi Radio Kim.

Na video snimcima koje je Radio Kim objavio na Fejsbuku, vidi se radnik firme „Biolend“ koji psima daje hranu. On je na vozilu „kvad“ došao na crkveno imanje, na mestu gde se nalazi dečije igralište, namamio pse i dao im hranu. Obučen u radni kombinezon, bacao je svakom psu pojedinačno i kad se uverio da su svi uzeli hranu udaljio se sa crkvenog poseda. Na imanju je nađeno još ostataka hrane koju je bacao.

Do sada su uginula četiri psa, a jedan, prema navodima Radija Kim, jedan pas još umire u dvorištu.

Firma „Biolend“ je u vlasništvu Albanca i bavi se proizvodnjom organske hrane i jaja. Zemljište na kom se nalazi kupljeno je od Srba u proteklom periodu.

"Svi smo potreseni, ne mogu da smirim ni sebe, ni porodicu. Ćerku Milijanu, koja je bila posebno vezana za Miksija, odveo sam u Manastir Draganac. Ne može da gleda i podnese ovo. Miksi je mešanac belgijskog ovčara i vučijaka, a ostalo su mešanci o kojima se Milijana starala. Ne znam šta da radim. Sada pokušavamo da bar jednog da spasimo, dajemo mu jogurt", rekao je sveštenik Stevo Mitrić.

Kosovska policija je izašla na lice mesta, izvršila uviđaj, pregledala snimke i nakon konsultacija sa nadređenim službenicima savetovala svešteniku da zamrzne pse, naruči privatnu obudkciju i toksikološku analizu.

Novo Brdo je opština sa srpskom većinom i stanovništvom koje živi u velikom siromaštvu, a od 1999. godine one je izloženo je čestim pljačkama, pretnjama i napadima. Mnogi Srbi žive od socijalne pomoći i uz veliku podršku Srpske pravoslavne crkve, koja u ovom kraju ima narodne kuhinje sa velikim brojem korisnika.