Evropa Nostra "zabrinuta" i zbog tvrđave Novo Brdo

Manastir Visoki Dečani
Izvor: Kosovo Online

NVO “Evropa Nostra" saopštila je da je osim zbog manastira Visoki Dečani zabrinuta i za tvrđavu u Novom Brdu, kao i da su se sa tim saglasili i predstavnici kosovskih institucija koji su podržali ovu NVO da tvrđavu u Novom Brdu stavi na listu najugroženijih, prenosi Aroj net.

Odgovarajući na izjave predstavnika prištinskih institucija, koji su krajem prošle sedmice u razgovoru sa članovima NVO "Evropa Nostra" izneli tvrdnje da manastir Visoki Dečani uživa punu pravnu zaštitu, zbog čega zatražili su i izvinjenje od poznate NVO za zaštitu kulturnog nasleđa iz ovog manastira saopštili su da privremene institucije u Prištini obmanjuju javnost.

"Kosovske institucije zaboravljaju da se šest godina ignoriše odluka Ustavnog suda o manastirskom zemljištu i da je odbačen potpisani sporazum o obilaznici oko zaštitne zone manastira", navedeno je na Tviter nalogu Visokih Dečana.

Iz manastira ukazuju da su takozvani ministri Kosova izabrali „konfrontacioni pristup koji suštinski šteti svim građanima Kosova i svim zajednicama“ umesto da pokažu inkluzivnost, odgovornost i spremnost za istinsko poštovanje vladavine prava i svetinja SPC.

Na sastanku u petak, predstavnici privremenih kosovskih institucija, kako prenose mediji na albanskom, usprotivili su se odluci "Europa nostre" da manastir Visoki Dečani uvrsti među sedam najugroženijih u Evropi.

"Evropa nostra duguje izvinjenje i odštetu za štetu nanetu ugledu kosovskih institucija”, prenose albanski mediji.

"Tokom naše posete Kosovu, bilo nam je drago što smo se sreli sa Baškimom Ramosajem, predsednikom opštine Dečani sa kojim smo razgovarali o zaštiti manastira Visoki Dečani, uključujući regulisanje saobraćaja koji se odnosi na zonu posebne zaštite, pristup manastiru i odluku Ustavnog suda da manastiru vrati zemljište", objavila je ova organizacija na Tviteru.