U Španiji uhapšeno 107 Albanaca zbog uzgajanja i prodaje marihuane

Policija Španije
Izvor: Reporteri

Kriminalna grupa od 107 Albanaca uhapšena je tokom današnje akcije u kojoj su učestvovali policajci iz Španije, Nemačke i Albanije, prenosi Reporteri.

Veruje se da je ova kriminalna grupa upravljala plantažama kanabisa u Španiji, gde se ga uzgajale i prerađivale u marihuanu, a potom prebacivala u druge evropske zemlje radi dalje distribucije.

Generalni direktor albanske policije Ardi Veljiu, koji je bio prisutan na konferenciji za novinare održanoj povodom ovog hapšenja, rekao je da je albanska policija pokazala da je "pouzdan partner za sve agencije za sprovođenje zakona".

Šef Odeljenja za kriminalističku istragu španske policije, Ramon Čakon, iznoseći detalje o akciji, rekao je da su Albanci "vlasnici plantaža kanabisa u Španiji".

„Operacija je trajala godinu dana i ovo je najveća operacija protiv albanske mafije. Ovo je važno jer obično imamo mnogo zasada kanabisa. Mi smo praktično izvoznik u Evropu, potražnja iz Nemačke raste. Albanci koji dolaze ovde su trgovci marihuanom, sarađuju sa španskom mafijom koja uglavnom upravlja ugostiteljskim objektima kako bi došli do kupaca. Zato je važno što sarađujemo sa albanskom policijom ”, rekao je Čakon.

Na dan akcije, oko 400 policajaca na terenu izvršilo je istovremene racije na 42 različite lokacije u Španiji.

Tokom ove  operacije, kontrole su sprovedene u 51 oblasti, od čega su uništene 23 plantaže, oko 25.000 biljaka kanabisa, 938 kilograma sušenog kanabisa, detonator, dva vatrena oružja, tri luksuzna vozila i 68.760 evra, piše Reporteri.