Drecun: Kurti stvara privid deeskalacije na severu Kosova

Milovan Drecun
Izvor: Kosovo Online

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovu i Metohiju Milovan Drecun ocenio je za stvaranje uslova za nastavak dijaloga Beograda i Prištine neophodna istinska deeskalacija situacije na severu Kosova, prenosi Blic.

Drecun je u intervjuu za TV Blic istakao i da kosovski premijer Aljbin Kurti stvara samo privid deeskalacije, i da apsolutno ne namerava da stanje vrati na prethodnu situaciju, koja je bila pre izlaska Srba iz institucija.

Posle leta u kojem je bilo više spornih poteza Vlade u Prištini, može li i kojim putem dijalog biti nastavljen, šta je sada prvo pitanje?

Intencija vodećih zapadnih država i Evropske unije je da se što pre nastavi dijalog, da se stvore uslovi da bi se pojačali pritisci na Beograd da se implementira ono što Zapad smatra sporazum, a što je za nas samo predlog sporazuma, jer su dve tačke problematične koje ne možemo i nećemo da prihvatimo ni po koju cenu. Neophodna je deeskalacija na severu Kosova da bi se stvorili uslovi za nastavak dijaloga. Moguće je da će se razgovarati ne samo na tehničkom nivou, nego i na najvišem nivou, u vezi sa još nekoliko stvari na severu. Jer, ponašanje Aljbina Kurtija pokazuje da on stvara samo privid deeskalacije, da apsolutno ne namerava da stanje vrati na prethodnu situaciju, koja je bila pre izlaska Srba iz privremenih institucija samouprave. Očekujem da će cela priča oko nastavka dijaloga sada biti preusmerena u jedan veoma, veoma snažan, u nekim aspektima i brutalan pritisak na Beograd da prihvati da implementira ono što se od njega traži tim EU predlogom, a to su one dve tačke: da odnose sa Prištinom gradimo na principima teritorijalnog integriteta i suvereniteta i što je de fakto priznanje i drugo, članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama. Dakle, mislim da taj dijalog ako se nastavi ovakva atmosfera, nema nikakvu perspektivu.

EU ne prestaje da poziva na deeskalaciju i da traži održavanje izbora. Priština je neku proceduru i pokrenula, ali imamo li mi situaciju za njihovo održavanje i da li je to rešenje?

Uslovi mogu biti stvoreni, ali Priština ih neće stvoriti, jer Zapad neće biti spreman da primeni bilo kakve ozbiljnije mere da Prištinu natera na to. Zašto što su Srbi napustili institucije privremene samouprave? Zato što su tražili da se pripadnici specijalnih parapolicijskih jedinica u potpunosti povuku sa severa Kosova, koji užasno terorišu srpski narod, tražili si da se prestane sa hapšenjima, lažnim optužnicama i da se oslobode uhapšeni Srbi. Da li je nešto od toga ispunjeno? Nije. Tražili su Zajednicu srpskih opština na osnovu Briselskog sporazuma i šta imaju od toga da bi se vratili? Kurti je navodno povukao dva puta po 25 odsto policajaca, niko ih nije brojao, ali to ne znači ništa. I sad će biti, evo Kurti je povukao policajce, izvukao ih je iz zgrada opština. Zaboravlja se pri tom ključni razlog zbog kojeg se sve ovo dešava, a to je prisustvo te policije na severu Kosova. To je zahtev koji Kurti neće ispuniti, neće ih povući.

Šta to onda znači, hoće li Srbi učestvovati na izborima?

Ja ne vidim mogućnost da se ovde stvore uslovi da Srbi izađu na izbore, jer on neće povući te policajce i šta sad Srbi da rade? Ako pristanu na tu nekakvu peticiju za smenu gradonačelnika, na kojoj Kurti insistira iako nema nikakvog zakonskog osnova, umesto da gradonačelnici podnesu ostavke, što je najlakši put, dakle ako pristanu na to, onda da bi nadalje postalo besmisleno odlučiti se na neki novi bojkot izbora, jer bi on rekao – pa vi ste sami tražili, potpisali ste i bio bi u prednosti, jer bi mogao da diktira uslove. I druga ključna stvar koja govori u prilog ovome da neće biti stvoreni uslovi za održavanje izbora, to je Zajednica srpskih opština. Znači, tri ključna uslova: specijalne jedinice na severu, održavanje novih izbora i Zajednica srpskih opština - ništa od toga neće biti da bismo rekli da postoje uslovi za izbore. Mislim da bi zaista bio veliki promašaj ako bi se, pod takvim okolnostima, prihvatilo da Srbi idu na nove izbore.

Priština je pod određenom vrstom sankcija EU, Aljbin Kurti je imao sastanak sa predstavnicima kvinte i EU, preti se i pooštravanjem mera. Očekujete li nekakav rezultat?

Pa ne vidimo da je postignut rezultat. Jedino ako neko smatra da je rezultat to što je Kurti napravio privid nekakve deeskalacije. Ali vidim, da i zvaničnici EU kažu da to nije dovoljno, da je to nekakav početni, polukorak, ali da mora da se ispuni taj dogovor koji su oni postigli u Bratislavi. Međutim, da bismo da bismo imali ozbiljne sankcije, moramo da imamo jaku političku volju na strani Zapada da sprovede tako nešto. Ja to ne vidim u ovom trenutku.

Predsednik Aleksandar Vučić sastaće sa predsednikom Turske Redžepom Tsjipom Erdoganom u Budumpešti. Dobri odnosi sa tom zemljom poljuljani su njenom pomoći naoružavanju Kosova. Hoće li to biti tema sastanka?

Nesumnjivo da je Turska regionalna sila, ali sa tim neoosmanističkim idejama da obnove nešto od te osmanske imperije ovde, ne u teritorijalnom smislu, ali u smislu uticaja. Turska je jedna od najznačajnijih država koja pruža podršku samoproglašenom Kosovu i koja naoružava tu tzv. vojsku Kosova. Turska, SAD, Velika Britanija, Nemačka – to su ključne zemlje ne samo za naoružavanje Kosova, nego i za obuku. Turska će nastaviti takvu politiku maksimalne podrške jačanju samoproklamovane nezavisnosti i posebno formiranju tih oružanih snaga. Nimalo nije slučajno što je Turska dobila komandanta Kfora i što Turska ima najbrojniji kontigent u sastavu Kfora.

Mislim da Turska neće promeniti ponašanje kada je u pitanju odnos prema samoproglašenoj nezavisnosti Kosova i da neće prestati sa daljom podrškom opremanju i obuci pripadnika KBS-a. I to svakako negativno utiče na naše odnose. Ovo što Turska sada radi sa naoružavanjem vojske Kosova ide ka destabilizaciji regiona. Svako stvaranje jedne takve formacije, vodi ka završavanju projekta velike Albanije. Ključni kamen temeljac za veliku Albaniju je postavljen – to je jednostrano proglašena nezavisnost Kosova i svako ko podržava nezavisno Kosovo zapravo podržava koncept velike Albanije. Iluzija je misliti da se Kosovo kada bi postalo članica UN ne bi ujedinilo sa Albanijom, tada bi sva vrata za to bila otvorena. I onda više niko ne bi uspeo da sačuva ni Severnu Makedoniju, ni Crnu Goru. Bez obzira što su u NATO-u Naravno da će možda sa druge strane uspeti da se nađu zajednički imenitelji na ekonomskom planu, jer mnogo turskih kompanija radi u Srbiji. To su dobre kompanije i zapošljavaju veliki broj ljudi. I to je način da se unaprede bilateralni odnosi, ali mislim da je Turska ovde napravila ogroman korak unazad tako što je dala jedno moćno, ofanzivno sredstvo toj vojsci Kosova.