Evanđelista: Kosovo kao naoružana ruka SAD u Evropi

Policija Banjska
Izvor: Kosovo Online

Nekadašnji komandant italijanske policije na Kosovu sa UN između 2000. i 2004. godine Antonio Evanđelista izjavio je da je Kosovo naoružana ruka SAD u Evropi, te da su Nato i Amerika u poslednjih 30 godina doneli samo štete i da nema zemlje gde nisu prošli da unesu „demokratiju“ i „ljudska prava“.

U razgovoru za Novosti Evanđelista podseća da je još 19. marta 1984. godine tadašnji američki predsednik Ronald Regan Nacionalnom bezbednosnom direktivom, u odluci broj 133, naveo:

„Jugoslavija treba da služi zapadnim interesima i SAD, da bude nezavisna zemlja, ekonomski održiva, stabilna i vojno sposobna, jer je značajna prepreka za sovjetsku ekspanziju na južnu Evropu“. Dakle, bili su to i tada američki interesi.

Šta se desilo, i u čijoj režiji, pa se stiglo do rasturanja zemlje, krvavog rata, bombardovanja Srbije i priznavanja nezavisnosti Kosova?

Kasnije se saznaje kako je, takođe u američkoj režiji, Jugoslavija prevarena. Početkom 2022. godine Kanada je skinula oznaku tajnosti sa depeše njenih vojnih snaga sa sedištem u Sarajevu i otkrivene su potpuno nove činjenice. U decembru te godine su se pojavili u medijima i telegrami tajnih službi upućeni kanadski trupama za održavanje mira u Bosni, iz glavnog štaba u Otavi. U njima se poručuje da treba da šire operaciju koje pokriva CIA, ilegalno se šalje oružje regrutovanim borcima džihada, a zverstva da se pripisuju Srbima, iako su ih počinili bosanski muslimani. Zadatak emitovanja laži imali su određeni plaćenički mediji. Ovi dokumenti nude jednu sasvim drugačiju sliku onoga što se desilo na Balkanu u 1990. godini.  Dva britanska novinara novootkrivene dokumente su objavili i otkrili svetu istinu kako je „konsolidovan mit o ratu u Bosni“. Širene su laži da srpski separatisti koje su ohrabrili Slobodan Milošević i njegovi sledbenici u Beogradu kuju planove kako da se vojnom intervencijom dočepaju hrvatske i bosanske teritorije i stvore „Veliku Srbiju“. Danas ti kanadski telegrami pričaju drugu priču koja je potpuno u skladu sa izjavama bivšeg agenta CIA, Roberta Baera, koji je u bivšoj Jugoslaviji bio od 1991. do 1999. godine. Taj agent je ostao šokiran količinom laži koje su CIA i SAD širile o antisrpskoj propagandi. Glavni cilj je bio podeliti republike i uništiti Jugoslaviju. Po njemu, televizijski novinari su primali instrukcije preko svojih direktora, koje je obučavala CIA i radili na podsticanju mržnje i nacionalizma putem informacija. Baer je govorio da su sve nacije bivše Jugoslavije manipulisane, kao ratne marionete. Što se KiM tiče, SAD su sve uradile iz dva razloga – znale su za ogromno rudno pogatstvo na toj teritoriji i bio im je potreban prostor za najveću vojnu bazu u srcu Evrope. 

Šta ste još saznali iz objavljenih kanadskih dokumenata?

Mirovne snage 7. septembra 1993. godine pišu Otavi: „Ohrabrivati Izetbegovića i želju SAD da opozove embargo na oružje muslimanima i da bombarduje Srbe, veoma su ozbiljna prepreka da se prekinu borbe u bivšoj Jugoslaviji“. Januara 1994. godine jedan telegram se odnosi na muslimane koji su pucali na sopstveni narod i na kancelarije UN, da bi zatim okrivili Srbe i zadobili simpatiju Zapada. U njemu se govori i o muslimanima koji su postavljali svoju artiljeriju u blizini sedišta UN, ili blizu bolnica, u nadi da će Srbi preći u kontranapad, a tako da će ih pogoditi , sve pod budnim okom međunarodnih snaga. Reč je o situaciji koju je zvanično prijavio 1993. general Morion.

Danas, šef američke diplomatije Blinken proziva predsednika Srbije Vučića, izražavajući  „zabrinutost“ SAD zbog tenzija na Kosovu, a relanost je, čini se, sasvim drugačija. Ko izaziva napetosti?

Blinken bi trebalo da čuje reči iz jednog vide-zapisa koji kruži društvenim mrežama, između američkog ambasadora na KiM i tamošnjeg tzv. premijera Aljbina Kurtija. Ambasador kaže „duboko smo zabrinuti zbog trenutne situacije na severu sa svim tim hapšenjima Srba bez razloga, moram da vam kažem da to mora biti zaustavljeno“. Kurti odgovara: „Vi morate da shvatite da moramo da nastavimo za hapšenjem Srba, bez obzira na to da li su kriminalci ili ne, mi ćemo ih sigurno hapsiti, mi moramo da završimo ovu priču na naš način i neprihvatljivo je da je sever Kosova isključen iz legalnog sistema naše zemlje“. Sledi ambasadorova opaska: „To je neprihvatljivo za nas, vi hapsite ljude bez osnova, na osnovu nagađanja i pogrešnih zaključaka. Slučaj momka iz Leposavića je očigledno kršenje ljudskih prava, uhapsili ste pogrešnog čoveka.“ Ali, Kurti nastavlja: „Hapšenje je cena koju Srbi moraju da plate, a što pre shvate da moraju da prihvate našu državu lakše će biti za sve“. Ambasador ga zatim upozorava: „Molim vas ne pominjite meni ljudska prava i demokratiju. Ovo mora da se završi“. Kurti je uporan: „Mi moramo da nakačimo termin kriminalci za Srbe na severu koji protestuju protiv naših mera tako da ih možemo lakše hapsiti i to je to. Nema mnogo komplikacije, ja se nadam da razumete“. Ambasador zaključuje: „Mislim da je vaš ton veoma negativan i da komplikujete mnogo situaciju, ja ću ovo preneti dalje, i izvinite, ali se bojim da će biti posledica“. 

Ali teror se nastavlja, seje se strah, sve je više uhapšenih, ali i sahrana, pune se groblja...

Kosovo je nažalost naoružana ruka SAD u Evropi. To sam objasnio u knjizi „Ćele kula“ koja je objavljena i na srpskom jeziku. SAD i Nato u poslednjih 30 godina doneli su samo štete, i nema zemlje gde nisu prošli da unesu „demokratiju“ i „ljudska prava“.