Milić: Treba smanjiti rizik da na severu dođe do situacija koje smo imali

Dimitrije Milić
Izvor: Promo

Susret srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija, koji je u okviru naredne runde dijaloga zakazan za 14. septembar, najviše može da doprinese deeskalaciji situcije na severu, rekao je u intervjuu za Blic politikolog Dimitrije Milić.

Šta nastavak dijaloga na visokom nivou, dakle susret Vučić – Kurti može da donese sada, kada je dijalog Beograda i Prištine praktično u ćorsokaku?

Deluje da postoji želja evropskih država da se dijalog i ukupan progres po ovom pitanju ubrza u nekom periodu od septembra do novembra, da se napravi neki iskorak sa obe strane. Ono gde taj susret može najviše da doprinese je, verujem, deeskalacija na severu. Situacija jeste već u ovoj tački deeskalirana, ali treba na neki način smanjiti rizik da opet dođe do nekih situacija koje smo imali, pre svega zbog pitanja lokalnih samouprava i izbora. Verujem da bi najjednostavniji rezultat do kojeg bi moglo da se dođe u sledećoj rundi dijaloga to kako će se rešiti situacija na severu Kosova koja je najurgentnije pitanje.

Sledeći praktični problem biće upravo lokalni izbori na severu Kosova. Da li baš to pitanje nosi mogućnost nove eskalacije?

Verujem da može da se razreši to pitanje, pošto je to više tehničko pitanje, u odnosu na sva druga. To je jednostavno do odluke Srba na severu Kosova u kom formatu žele da izađu na izbore.

Pritisci su sada ponovo često korišćena reč, a francuski predsednik Emanuel Makron pomenuo je i sankcije, odnosno promenu vizne politike. Kome je to upozorenje više upućeno, Beogradu il Prištini?

Više je upućeno Prištini, dobrim delom zbog Zajednice srpskih opština. Dakle, implicitno Prištini, ali na neki način i Srbiji, u budućnosti, u kontekstu vrlo mogućeg dolaska na red pitanja ulaska Kosova u različite međunarodne organizacije, tako da može se reći da je ka obe. Jer pitanje vizne politike može da ima velikog efekta na Srbiju, pošto je to nešto najpopularnije što je EU sprovela i što su evrointegracije dale, a sa druge strane nešto što bi bilo najpopularnije za Prištinu, ukoliko bi se sprovelo. Naravno da tu postoji rizik da takva politika ne da rezultate. Jer, pitanje je da li će građani to identifikovati kao odgovornost lidera, oni mogu to interpretirati kao da je EU kaznila njih za nešto za šta oni nisu odgovorni.

Jasno je da evropski i izbori u SAD postavljaju sada već kratke rokove za rešenje kosovske krize. Koliko je realno da se u tom roku rešenje pronađe i šta ako toga ne bude?

Možda sada imamo više želje da se neke stvari dovedu u red od strane zapadnih država, zato što su naredne godine izbori za evropski parlament, pa da se nakon toga bira nova Evropska komisija, a zatim i izbori u SAD. Naravno izbori u SAD su u novembru, pa postoji još jedan prostor da se tu ostvari neki rezultat. Mislim da je značajna stvar to što je ceo dijalog uključen sada u pregovore o članstvu, što je dosta važno, pogotovo posmatrajući prištinsku stranu. Jer, bez obzira na to što sada možda neće biti sprovedene sve stvari definisane Ohridskim sporazumom, one su deo pregovaračkog okvira. To znači da ko god bude želeo da napravi progres u smeru evropskih integracija, imaće obavezu da sprovede ove tačke, uključujući na kraju i Zajednicu srpskih opština. To sada može delovati kao manjak želje i manjak snage da se sve sprovede, ali s obzirom da je na birokratski način uključeno u celu proceduru, postoji mnogo veća garancija da će biti sprovedeno nego neki drugi sporazum kao recimo Vašingtonski sporazum, koji je potpisan, ali nije primenjen i vrlo malo rezultata je ostalo od svega toga.