Rama: Ne prihvatamo zahteve iz drugih zemalja za smeštaj imigranata

Edi Rama
Izvor: Kosovo Online

Premijer Edi Rama kazao je povodom sporazuma sa Italijom za izgradnju dva centra za smeštaj imigranata, da će on biti ratifikovan u parlamentu, dodajući da Albanija nije otvorena za takve sporazume sa drugim zemljama, prenosi "Corriere dela sera".

"I nećemo biti spremni ni na kakav zahtev, kao što nismo bili ni za slične zahteve pre nego što nas je Italija pitala", rekao je Rama u intervjuu i dodao da će ova operacija u svakom pogledu biti 100 odsto odgovornost italijanske strane.

Prema rečima zamenika sekretara Facolarija, imigranti mogu da ostanu u centru u Albaniji do 18 meseci?

Sporazumom je predviđeno da se imigranti primaju u prihvatnom centru isključivo sa ciljem sprovođenja graničnih ili repatrijacijskih procedura, predviđenih italijanskim i evropskim zakonodavstvom i za potrebno vreme. U slučaju da više nema pravo da ostane u strukturama, Italija odmah premešta imigrante sa albanske teritorije.

Postoji li rizik da među imigrantima ima terorista?

Nema razloga za strah. Moramo samo da imamo volju i brigu da ispunimo ovu obavezu uz poštovanje ljudskog dostojanstva i pravila koja su uspostavljena za funkcionisanje ove zajedničke operacije, koja uključuje i kontrolu bezbednosnih agencija obe zemlje.

Zar se ne plašite da će Italija napustiti vaše izbeglice?

Odgovor je u dogovoru. Period boravka na teritoriji Albanije ne može premašiti maksimum dozvoljen italijanskim zakonodavstvom po ovom pitanju. Italijanske vlasti će, na kraju postupaka sprovedenih u skladu sa njihovim zakonodavstvom, preduzeti mere za uklanjanje.

Ko će doći u Albaniju? U početku se činilo da je to samo za muškarce?

Oni koji su na iskrivljen način preneli medijima šta je Meloni rekao na konferenciji za novinare, govorili su o „muškarcima“. Premijer je podvukao da maloletnici i trudnice ne spadaju u kategorije ljudi koji će biti primljeni u prihvatnom centru u Albaniji.

Da li su vas nakon sporazuma sa Italijom kontaktirale druge evropske zemlje?

Ne. I nećemo biti spremni ni na kakav zahtev, kao što nismo bili ni za slične zahteve pre nego što nas je Italija pitala. U Rimu nismo mogli da kažemo ne jer dugujemo dug koji nikada nećemo moći da vratimo, ali koji nikada ne smemo da zaboravimo.

Da li će se pitanjima u vezi sa zahtevom za azil baviti italijanski advokati koji dolaze u Albaniju?

Ova operacija će biti 100 odsto odgovornost italijanske strane, u svakom pogledu.

Jedan od albanskih opozicionih lidera tvrdi da nije ustavno dati zemlju drugoj državi?

Naši zakoni po ovom pitanju su jasni: sporazum će ratifikovati parlament u narednim nedeljama.

Bivši albanski premijer Salji Beriša rekao je za „Korijer” da se plaši ksenofobije i protesta protiv Italijana. Kakav odgovor dajete?

Nikada ne odgovaram na stranom jeziku opoziciji u Albaniji i ne komentarišem reči političara poput njega, koga su SAD proglasile nepoželjnim zbog „ozbiljne korupcije u koju je umešana njegova porodica i podrivanja demokratije” u zemlji. Na albanskom čak i ne komentarišem.

Da li ste nezadovoljni reakcijom Italijanske demokratske stranke?

Bio sam iznenađen. Oni imaju pravo da se suprotstave i kritikuju svoju vladu, ali nema razloga da se uključi socijalizam i albanska izvršna vlast. Vlade dolaze i odlaze, tumačenja socijalizma se menjaju, ali Albanija i Italija su uvek tu, neraskidivo povezane u dobrim i lošim vremenima“.

Zašto kritikujete Italijansku demokratsku stranku zbog njene reakcije i fenomena migracija?

Ništa! Niko u Evropi ne može reći da ima idealno i funkcionalno rešenje u isto vreme. Sve dok Evropa ne bude imala rešenje koje prihvataju svi – čak i u svakodnevnoj primeni – ovo će ostati priča o političkim bitkama i igrama u državama članicama.

Da li ste imali bilo kakvu reakciju, čak i neformalnu, od ostalih evropskih socijalističkih partija?

Ne, bez reakcije.

Čini se da imate poseban odnos sa nekim italijanskim premijerima kao što su Renci i Meloni?

Grešite, ali niste vi krivi. Drugi imaju sreću da žive bez društvenih mreža i ne mogu da znaju da je i moj odnos sa njim poseban. Da budemo jasni, jedna od najvećih privilegija koju sam imao je to što me je Mario zamolio da mu se obraćam imenom.

Da li ste i dalje ubeđeni u ovaj dogovor sa Italijom, posle sve te gužve?

Ovakvi „šumovi“, kako ih s pravom nazivate, meni uopšte ne smetaju.