Rama pred Mirovni forum u Parizu: Neophodan prekid neprijateljstva na Bliskom istoku, potrebni pregovori

Edi Rama
Izvor: Kosovo Online

Premijer Albanije Edi Rama najavio je da će sutra učestvovati na Mirovnom forumu u Parizu, gde će sa svetskim liderima razgovarati o načinima pomoći civilima i političkim rešenjima za okončanje sukoba u Gazi.

Kako je navedeno u saopštenju Vlade Albanije, Rama je izrazio duboku zabrinutost zbog situacije u Gazi naglasivši da Albanija čvrsto stoji uz Izrael u borbi protiv Hamasa.

"Kao članica Saveta bezbednosti UN, ali što je najvažnije kao miroljubiva multireligijska zemlja, Albanija je veoma zabrinuta zbog sukoba koji je u toku i produženih patnji u Gazi. Da još jednom naglasim, Albanija čvrsto stoji uz Izrael protiv Hamasa. Međutim, takođe smo veoma uznemireni razaranjima, civilnim žrtvama i stradanjima u Gazi", istakao je Rama.

Kako kaže, u Parizu će istaći da je ključno da se okonča taj sukob pre nego što izmakne kontroli.

"Takođe ću naglasiti da, iako Izrael ima neosporno pravo da se brani, on to mora učiniti u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom. Produženje ovog sukoba samo hrani Hamasove ambicije za haosom i mnogo širim sukobom. Neophodan je pregovorni prekid neprijateljstava", ocenio je albanski premijer.

U Parizu će, kako najavljuje, zamoliti predsednika Francuske Emanuela Makrona, za njegovu podršku da se angažuje sa drugim liderima za sledeći plan: "U zamenu za trenutni prekid vatre od strane Izraela, Arapska liga i Turska treba da obezbede bezuslovno i bezbedno oslobađanje svih talaca koje drži Hamas".

Smatra da je ponovna okupacija Gaze neprihvatljiva i da nakon oslobađanja talaca, Izrael treba da povuče sve svoje snage iz Gaze.

Prema njegovim rečima nakon užasnih zločina počinjenih 7. oktobra, za Hamas ne može biti političke budućnosti.

"Pod mandatom UN-a, međunarodne snage predvođene Arapskom ligom mogu privremeno da preuzmu kontrolu nad Gazom, olakšavajući preko potrebnu rekonstrukciju i tranziciju upravljačkih odgovornosti sa Hamasa na palestinske vlasti. Albanija je voljna da bude kosponzor neophodne rezolucije Saveta bezbednosti UN", poručio je on.

Po prestanku svih neprijateljstava, međunarodna zajednica treba da se obaveže na organizovanje međunarodne donatorske konferencije za finansiranje obnove Gaze, zaključio je albanski premijer.