KEK o protestu radnika obezbeđenja: Nemaju ugovor o radu sa kompanijom

KEK
Izvor: aulona-ks.com

Kosovska energetska korporacija (KEK) reagovala je danas na protest radnika fizičkog obezbeđenja ispred sedišta te kompanije, navodeći da niko od okupljenih još od 2004. godine nema ugovor sa KEK-om, nakon što je jedinica obezbeđenja izdvojena iz te firme.

U saopštenju objavljenom na Fejsbuku navodi se da je jedinica obezbeđenja pre 19 godina, odnosno 2004. godine odvojena od КEК-a, u skladu sa strategijom koju je odobrila kosovska skupština.

"Na osnovu dokumentacije koju posedujemo, niko od bivših radnika ove jedinice nema ugovor o radnom radu sa KEK-om. U ovim okolnostima, radnici nemaju mogućnost da budu zaposleni u KEK-u, nakon što su prešli u druga preduzeća, pre nego što je КEК postao korporacija“, stoji u saopštenju.

U KEK-u dalje dodaju da na osnovu Zakona o privatnim i bezbednosnim uslugama predviđeno da takve usluge pružaju samo privatna društva, licencirana i ovlašćena u skladu sa zakonom, a usluge osiguranja samo preko licenciranih radnika osiguranja.

Uprkos svemu, navode da su uprave КEК-a su uvek sarađivale zbog stanja nastalog još 2004. godine, kako bi se obezbedil obezbeđenje objekata i imovine, a da nijedan radnik bivše jedinice za obezbeđenje ne ostane nezaposlen.

Radnici obezbeđenja u KEK-u protestovali su danas ispred sedišta ove korporacije i Vlade Kosova, tražeći da se vrate na posao. Sedište kompanije zasuli su jajima, nezadovoljni tretmanom koji imaju.