KO je KO - Mirljind Daku: Provokator u kopačkama

Mirljind Daku
Izvor: Facebook/printscreen

Albanski reprezentativac Mirljind Daku dobio je priliku da učestvuje na Evropskom prvenstvu u fudbalu, ali će umesto po napadima na protivnički gol ostati upamćen po napadu na Srbe i Makedonce - i to megafonom!

Disciplinska komisija Evropske fudbalske unije (Uefa) suspendovala je Dakua sa naredne dve utakmice zbog vređanja, jer se na utakmici s Hrvatskom dohvatio megafona i iz čista mira psovao srpski i makedonski narod.

Zbog toga će albanski fudbaler definitivno večeras propustiti utakmicu poslednjeg kola Grupe B protiv Španije, ali i eventualnu osminu finala, koju bi Silvinjovi izabranici mogli izboriti neočekivanom pobedom protiv "crvene furije".

Tek kada je UEFA pokrenula istragu protiv njega Daku se izvinio na Fejsbuku, navodeći da su njegove uvrede “rezultat igre”.

„Izvinite ako sam nekoga uvredio posle meča sa Hrvatskom, efekat igre čini svoje, nastavljam da radim zajedno sa celom grupom oko naših snova. Opraštanje je muški i osećam moralnu i profesionalnu obavezu da uradim tako nešto, za sve one koji su povređeni“, napisao je on na Fejsbuku.

Međutim, koliko je ovo njegovo izvinjenje iskreno baca u sumnju to što ovo nije prvi njegov incident ove vrste.

Na utakmici za kvalifikacija za fudbalsko Evropsko prvenstvo odigrano u septembru prošle godine u Tirani između Albanije i Poljske je došlo do sukoba navijača dve reprezentacije, nakon čega je Daku pozvao na „ujedinjenje svih albanskih teritorija“ uz veličanje OVK.

Daku je posle pogotka skinuo dres i pokazao tetovažu koju ima na ramenu posvećenu komandantu OVK Agimu Ramadaniju zvanom Katana, odgovornom za ubistvo pet srpskih vojnika u septembru 1998. na Košarama, a koji je i sam poginuo prilikom jednog napada na karaulu. Na telu je naslikao vojničku čizmu koja gazi granični kamen između Albanije i Srbije sa natpisom “138”, kao aluziju na 138. brigadu OVK koju je predvodio Ramadani.

Jednako je sporna i izjava koju je Daku dao nakon utakmice:

„Posvećujem gol mojim sunarodnicima na Kosovu koji su dali sve za svoju domovinu kako bismo mi mogli ovde danas da igramo i ujedinimo sve albanske teritorije“, rekao je Daku.

Daku je inače rođen u Gnjilanu 1998. godine. Profesionalnu karijeru je počeo u klubu Lapi iz Podujeva 2017. godine, a već naredne godine se pridružio hrvatskom Osijeku. U julu 2023. potpisao je trogodišnji ugovor sa ruskim premijerligašem Rubin Kazanj, gde i danas igra.

Daku je dvaput nastupao za reprezentaciju Kosova, ali je 2023. godine odbio da im se priključi. Ubrzo je otkriveno i zašto - u junu je dobio pasoš Albanije, a u septembru poziv za kvalifikacione utakmice za UEFA Evropsko prvenstvo 2024 protiv Češke i Poljske. U junu ove godine izabran je u tim od 26 igrača za UEFA Euro 2024.

Reagovali i Rusi

Daku u Kazanju igra sa Urošem Drezgićem, Nikolom Čumićem, Lazarom Ranđelovićem, Darkom Jetićem, Bogdanom Jočićem i crnogorcem Igorom Vujačićem. Nakon incidenta i klub Rubin je izdao zvanično saopštenje u kojem najavljuje kaznu za svog visokog špica. 

"Napadač Mirljind Daku je sebi dozvolio da vređa nakon meča Albanije sa Hrvatskom. Naš klub prihvata odgovornost za ono što se desilo. Rubin je multinacionalni tim i uvek je za principe jednakosti i poštovanja. Mi osuđujemo svaku vrstu diskriminacije i uvreda na nacionalnoj, verskoj i rasnoj osnovi. Kada se vrati u klub biće kažnjen disciplinski i finansijski. Takođe će sa njim biti održan informativni razgovor kao i sa ostalim igračima kako bi se ovakve stvari izbegle u budućnosti", navodi se u saopštenju Rubina.