Prespanski odgovor

Beograd_240125_Željko Šajn 04
Izvor: Kosovo Online

Piše za Kosovo onlajn: Željko Šajn

Nakon predsedničkih i parlamentarnih izbora u Severnoj Makedoniji, koji su pokazali oštra neslaganja političkih partija, ali i stav naroda prema licemernoj politici Zapada, ovu zemlju najpre očekuje formiranje vlasti, a onda i novo trasiranje puta ka boljoj budućnosti, uključujući rešenje brojnih unutrašnjih pitanja, kao i pitanja na spoljnopolitičkom planu, pre svega, prema EU i susedima.

Nova predsednica Severne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova već prilikom izricanja svečane zakletve uspela je da uzburka pre svega grčku javnost, ne izgovarajući puno ustavno ime zemlje, onako kako nalaže Prespanski sporazum (Republika Severna Makedonija), već samo Makedonija. U takvom činu u celosti ju je podržao i budući premijer Hristijan Mickoski, lider partije VMRO-DPMNE, koji je naglasio da će slediti isti princip.

Osim što je ovakav postupak novoizabrane predsednice na inauguraciji izazvao demonstrativno napuštanje sale Sobranja od strane grčke ambasadorke u Skoplju Sofije Filipidu, reagovao je i premijer Grčke Micotakis, koji je otvoreno naglasio da će Grčka, ukoliko se Prespanski dogovor ne bude poštovao „egra omnes”, blokirati evrointegrativni put Severne Makedonije. Mickoski je uzvratio Micotakisu poručivši mu da se, ukoliko smatra da nije ispoštovan Prespanski dogovor, obrati Međunarodnom sudu u Hagu. S druge strane, makedonski mediji naglašavaju da Grčka još ništa nije implementirala u svojoj zemlji iz Prespanskog sporazuma, ali to i nije ništa novo imajući u vidu to da (Severnoj) Makedoniji stalno niču novi uslovi za ostvarenje prijema u evropsku porodicu, dok se obećanja koja su joj prethodno data – zaboravljaju. Tako joj je potpisivanje Prespanskog sporazuma obećavalo evroatlantske integracije, ali je postala samo deo NATO-a, ne i EU. No, na takve optužbe Micotakis je odgovorio da namerno nisu ratifikovali memorandume upravo zbog ovakve situacije, tj. pretpostavke da će se nova vlast na ovakav način ponašati.

Međutim, i Gordana Siljanovska Davkova, predsednica Severne Makedonije, i budući premijer Hristijan Mickoski naglasili su da će poštovati Prespanski dogovor. To je, doduše, nova predsednica i uradila potpisavši zakletvu u kojoj je pisalo da je predsednica Republike Severne Makedonije. No, koju će formulaciju za imenovanje države Siljanovska Davkova koristiti na međunarodnom planu, videćemo već u četvrtak, 23. maja, kada će otputovati u Vatikan, gde će se sastati sa poglavarem Katoličke crkve. Nije isključeno da se sretne i sa Rumenom Radevim, predsednikom Bugarske, koji će se, takođe, naći u Vatikanu povodom Dana Ćirila i Metodija, prosvetitelja slovenske pismenosti. Nakon ove posete, novu makedonsku predsednicu primiće i predsednik Italije Serđo Matarela.

Grčka će, svakako, pomno pratiti ponašanje makedonske predsednice prilikom ovih, njenih prvih međunarodnih poseta, kako bi se uverila u to da poštuje Prespanski sporazum. U protivnom, kako je obećao Micotakis, i za vreme vikenda Grčka će uložiti veto na dalji evrointegrativni put Severne Makedonije, koja na tom putu još nije otklonila ni bugarsku barijeru. Ovaj sused, podsetimo, zahteva od Severne Makedonije da ponovo promeni Ustav kako bi u njega unela bugarski narod kao konstitutivni element.

Za promenu Ustava je potrebna dvotrećinska većina u Sobranju, dakle, 80 poslanika od 120, koliko ulazi u sastav Sobranja. Po rečima budućeg premijera Mickoskog, njegova partija je na dobrom putu da ostvari i dvotrećinsku većinu. Za sada ima sigurno 61 poslanika, čime može da formira vladu.

Svi ovi problemi okružili su novu predsednicu već na početku njenog mandata. Kojim putem će se država kretati pod njenim vođstvom, ostaje nam da vidimo, ali svakako ne treba smetnuti s uma da su evrointegracije strateški cilj zemlje, kao i da će Grčka i Bugarska, kao članice EU, sigurno imati veću podršku Evrope od zemlje koja još nije ušla u njeno okrilje.