Smajlović: Srbija treba da zapreti izlaskom iz Saveta Evrope

Beograd_240418_Podkast_Ljiljana Smajlović
Izvor: Kosovo Online

Srbija mora da brani istinu i svoj nacionalni interes, u vezi sa Savetom Evrope i najavljenom rezolucijom o genocidu u Ujedinjenim nacijama, onako kako to mi vidimo, kao da nam je to najvažnija stvar na svetu, poručila je u novom izdanju podkasta Kontekst nekadašnja glavna urednica Politike, dugogodišnja novinarka i kolumnistkinja Ljiljana Smajlović.


Ona smatra da Srbija treba da iskoristi sve mogućnosti na raspolaganju, kako bi zaustavila aktuelne procese u vezi sa Kosovom i Republikom Srpskom u međunarodnim institucijama.

“Nema druge, nego da se borimo onako kako možemo i da kažemo, dobro, možda će vam onda odgovarati i da Srbija izađe iz Saveta Evrope. Ja sam, recimo, potpuno protiv izlaska Srbije iz Saveta Evrope, ali jesam za to da se time preti, jer je to ono što imamo na raspolaganju. Jesam za to da teramo te zapadne zemlje da se pitaju - da li nam se zaista isplati da izađe Srbija, a uđe Kosovo”, kaže Smajlović.

Posebno se osvrnula na pokušaj nekih da Srbiju isprljaju pričom o “genocidu i imperijalizmu”.

“Gledala sam sednicu Saveta Evrope i reakciju ovog, čini mi se da se zove Gončarenko. On je čovek na jednoj od tih visokih funkcija u Ukrajini i u Evropi, on čovek slavi što se ovako glasalo u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope. I on kaže, dosta je bilo Srba i njihove imperije. Dakle, on u stvari podržava rezultate agresije na našu zemlju. Pa, ne znam što se on onda ne pomiri i sa rezultatima agresije na svoju zemlju, što ne kaže pomirimo se sa agresijom, kakve veze ima. Pošto su oni odlučili da ruski upad u Ukrajinu protumače kao ruski imperijalizim, sad treba tom istom gadošću, tom prljavštinom umazati sve koji nisu uveli sankcije protiv Rusije. Pa smo onda mi, koji smo proterani, poraženi, sankcionisani, koji smo žrtve genocida, sada smo mi neka imperijalistička sila, kojoj treba nekako stati u kraj. Taj čovek, u stvari, hoće da dobije još više podrške Zapada, hoće onih 60 milijardi dolara što su zastale u Američkom kongresu. Šta se njego tiče Srbija? On će nju zato da proglasi za genocidnu, imperijalnu, kakvu god”, ukazuje Smajlović.

Po njenim rečima, mediji i javnost u SAD, danas 25 godina posle bombardovanja Srbije, nisu zainteresovani za istinu o NATO agresiji iz 1999. godine.

“Mislim da su oni to potpuno zaboravili. Tu Amerika nije platila nikakvu cenu. Računaju to u uspeh. Jedino što mi možemo da kažemo da smo tada na neki način napakostili Americi. Tako što smo bili takav zalogaj za njih, tih 90-ih godina prošlog veka, da su oni posle toga utrčali u agresiju na Irak i Avganistan. A, tu su platili cenu. I političku i svaku drugu cenu. I to pamte kao veliku grešku. Tu postoji neko uverenje da je to bila greška. To su sve političke elite prihvatile, da je to bilo pogrešno. Ali, ovo naše niko ne pamti. Čovek zapamti samo ono gde je neku cenu platio. Čak u Americi nikad nećete čuti taj argument ni sada kad se raspravlja o Ukrajini. Da je Zapad izazvao rat u Ukrajini kad je bombardovao Srbiju. Ne, to se ne pominje”, poručila je između ostalog Smajlović.

Ceo razgovor Ljiljane Smajlović i urednika Konteksta Miloša Garića možete pogledati u video prilogu.