Film o martovskom pogromu na Kosovu osvojio nagradu publike na festivalu u Trstu

Martovski pogrom srušena crkva
Izvor: Facebook

Film "Mrak" reditelja Dušana Milića osvojio je nagradu publike na 33. Filmskom festivalu u Trstu, gde je ujedno imao i svetsku premijeru, prenosi Sputnjik.

Radnja tog psihološkog trilera inspirisana je istinitim događajem koji se odigrao u vreme martovskog pogroma na Kosovu 2004. godine.

Film obrađuje temu života Srba u stalnom strahu, a kroz priču nas vodi devojčica Milica koja, nakon što su joj otac i ujak nestali, ostaje sama sa majkom i dedom u sablasnoj kući u planinskim zabitima Kosova. Porodicu čuvaju prijateljski nastrojeni pripadnici italijanskog Kfora čija prekomanda, ipak, menja sve.

Autorsku ekipu filma čine scenarista i reditelj Dušan Milić, direktor fotografije Kiril Prodanov, scenograf Milenko Jeremić, kostimografkinja Lidija Jovanović, montažer Janis Kalkiadakis i kompozitor Kristijan Ejdnes Andersen.

U "Mraku" glume Danica Ćurčić, Slavko Štimac, Miona Ilov, kao i Flavio Parenti, Ivan Zerbinati, Nikola Kent, Daren Peti, Nikola Rakočević, Slaviša Čurović, Slađana Bukejlović...

Film "Mrak" je nastao u srpsko-dansko-bugarsko-italijansko-grčkoj koprodukciji, a premijeru pred domaćom publikom imaće u Beogradu, 26. februara na Festu.