Arsenijević: Bez Kosova mi ne postojimo

Vidosava Arsenijević
Izvor: D. Zečević/Večernje novosti

Pesnikinja iz Kosovske Mitrovice Vidosava Arsenijević rekla je na promociji svojih knjiga pesama i aforizama u Narodnom muzeju Toplice u Prokuplju da je Kosovo odredilo njenu sudbinu i da ne ume ništa bolje da radi nego da piše o Kosovu, prenose Novosti.

"Suština moje poezije je nedokučivo, nešto što je duhovno, a tamo gde je duševno stradanje kako naša vera kaže, tamo smo duhovno uzvišeni i bliži smo Bogu. To su lekcije života kako bi lakše uzneli naš krst", rekla je Arsenijević na obeležavanju 20 godina od početka bavljenja poezijom i objavljivanja prve knjige pesama.

Ona je navela da jubilej obeležava u prokupačkom muzeju, u srcu Toplice, koja joj je, kako je rekla, bliska u svakom pogledu ali i prostorno najbliža Kosovu.

"Ništa bolje ne umem da radim nego da pišem o Kosovu. Ne znam koliko će to da ostavi dubok trag u našoj književnosti ali ja Kosovo doživljavam na jedan sveobuhvatan način. Puno sam čitala, ali i znam da bez Kosova mi ne postojimo u svakom pogledu, istorijskom, duhovnom, misaonom i svakom drugom i ako već hoćete ljudskom. Sa ljudskog apsekta Kosovo je jedinstveno po mnogo čemu i zato je ono sigurna sam našim ljudima gde god da se nalaze u srcu", ističe pesnikinja koja je rođena i živi na Kosovu, a koja je do sada objavila sedam knjiga poezije.

Ona je publici u Prokuplju sinoć čitala stihove iz svojih knjiga "Istrgnuto iz konteksta", "Samojavna zvona", "Smotra gordosti", "Čarna zaručnica", "Zvona mladenačka"...

Ređali su se stihovi o najvoljenijem Kosovu i Metohiji, svetom Vasiliju, ali i duhovne i pouke o životu pretočene u aforizme.

Arsenijević, koja je ovom promocijom obeležila 20 godina od objavljivanja prve knjige, inače je dobitnica brojnih pesničkih nagrada i priznanja za književno stvaralaštvo i član je Udruženja književnika Srbije.